Ρώσοι βιολόγοι καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα βάζοντάς τα σε… δίαιτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cancer cells
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό BBA General Topics, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν από τα υγιή ως προς το ότι απορροφούν ασυνήθιστα πολλές θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας και Σουηδοί συνάδελφοί τους, κατέστειλαν επιτυχώς την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αναγκάζοντάς τους να… λιμοκτονούν και να μην παράγουν πρωτεΐνες για συντήρηση.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν ότι η καταστολή της «όρεξης» των καρκινικών κυττάρων διευκολύνει την καταπολέμηση αυτών, τόσο από το ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και από διάφορους τύπους χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπειών.
“Είναι γνωστό ότι η αυτοφαγία μπορεί να προκληθεί από μερικό περιορισμό των θρεπτικών συστατικών. Μας ενδιαφέρει το ερώτημα: Τι βρίσκεται πίσω από αυτό; Μελετήσαμε τον μηχανισμό αυτού του φαινομένου”, δήλωσε ο Boris Zhivotovsky, καθηγητής της βιολογικής σχολής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Οι επιστήμονες καλλιέργησαν αποικίες δύο τύπων “αθάνατων” καρκινικών κυττάρων, στερώντας τους τα… τρόφιμα και διαπίστωσαν πως η δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με τη διαίρεσή τους και την προστασία τους από τη χημειοθεραπεία και το ανοσοποιητικό σύστημα, άλλαξε.
Αυτό επέτρεψε την ταυτοποίηση αρκετών δεκάδων τμημάτων του DNA και των αντίστοιχων πρωτεϊνών τους, των οποίων η δραστικότητα μειώθηκε σημαντικά αφότου ο Zhivotovsky και η ομάδα του «έβαλαν τον καρκίνο σε δίαιτα».
Ο επιστήμονας παρατήρησε μία πρωτεΐνη και ένα γονίδιο με το ίδιο όνομα, Mcl-1, στο οποίο εξαρτάται το έργο του συστήματος αυτοκαταστροφής. Αυτό το σύστημα υπάρχει σε όλα τα υγιή και σε πολλά καρκινικά κύτταρα.
Στα υγιή κύτταρα παρατηρείται ισορροπία μεταξύ των “πρωτεϊνών θανάτου” και του Mcl-1 και άλλων παρόμοιων μορίων που καταστέλλουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται ο καρκίνος, η ισορροπία αυτή μετατοπίζεται προς το Mcl-1, έτσι ώστε τα καρκινικά κύτταρα να μην πεθαίνουν, ακόμη και με πολύ σοβαρές βλάβες στο DNA, προκαλώντας τους συνήθως αυτοκτονία.
Οι Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν αρκετά μικρά μόρια RNA, μερικά από τα οποία αύξησαν τη δραστηριότητα του Mcl-1, ενώ άλλα εμπόδισαν τη δουλειά του. Όπως έχουν δείξει τα πειράματα, τα καρκινικά κύτταρα με μια «βελτιωμένη» έκδοση της πρωτεΐνης αντιστέκονταν καλύτερα στη χημειοθεραπεία και πέθαναν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης. Η καταστολή του έργου του γονιδίου που συνδέεται με αυτό, αντίθετα, τα έκανε εξαιρετικά ευάλωτα.
“Η στέρηση ορού (SD) ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα στον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται μέσω χημειοθεραπευτικής σισπλατίνης”, ανέφερε η μελέτη.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα συμβάλουν στην προσαρμογή αυτής της ουσίας και των αναλόγων της στην καταπολέμηση του καρκίνου, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη σύνθεση του Mcl-1 σε υγιή κύτταρα και να μην οδηγεί σε μαζική κατάρρευσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ