Δείτε πόσο αύξησαν τον πλούτο τους οι 500 κροίσοι του πλανήτη μέσα σε ένα χρόνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 1421Πλουσιότεροι κατά ένα τρισ. δολάρια έγιναν στη διάρκεια του 2017 οι κροίσοι του πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους να οφείλεται στο δυναμικό ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων.

Με βάση τον απολογισμό του Bloomberg έως και τις 26 Δεκεμβρίου, η συνολική περιουσία των 500 του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων (Βloomberg Billionaires Index) ανερχόταν στα 5,3 τρισ. δολάρια, από 4,4 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016.
23% πλουσιότεροι
Ο συνολικός πλούτος των 500 πλουσιότερων της Γης αυξήθηκε φέτος κατά 23% ή κατά μέσο όρο 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η περιουσία του ιδρυτή της Amazon.com Τζεφ Μπέζος (φωτο), κατά 34,2 δισ. δολάρια, καταφέρνοντας μάλιστα τον Οκτώβριο να εκθρονίσει από την πρώτη θέση τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διατηρούσε τα σκήπτρα από τον Μάιο του 2013.
Ο ηλικίας 62 ετών Μπιλ Γκέιτς δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, όπως η δέσμευση για χορηγία 4,6 δισ. δολαρίων στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος είχε ξεπεράσει στα τέλη Νοεμβρίου το όριο των 100 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg, η περιουσία του υπολογίζεται στα 99,6 δισ. δολάρια και του Μπιλ Γκέιτς στα 91,3 δισ. δολάρια.
Οι 38 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι στον δείκτη του Bloomberg είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 67% ή κατά 177 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 49 χωρών που εκπροσωπούνται στον δείκτη.
Η περιουσία του Χούι Κα Γιαν, ιδρυτή της China Evergrande Group, αυξήθηκε κατά 25,9 δισ. δολάρια ή κατά 350% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ο δισεκατομμυριούχος Μα Χουατέγκ, συνιδρυτής της υπηρεσίας messaging Τencent Holdings, αποτελεί τον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας, καθώς η περιουσία του σχεδόν διπλασιάσθηκε, στα 41 δισ. δολάρια.
Περισσότεροι οι Ασιάτες
Για πρώτη φορά οι δισεκατομμυριούχοι της Ασίας ήταν περισσότεροι από εκείνους των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εκθέσεις των UBS Group και PricewaterhouseCoopers.
Οι ΗΠΑ όμως έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στον δείκτη, με 159 δισεκατομμυριούχους, η περιουσία των οποίων αυξήθηκε κατά 18% ή κατά 315 δισ. δολάρια, συνολικά στα δύο τρισ. δολάρια.
Οι 27 πλουσιότεροι της Ρωσίας άφησαν πίσω τους την οικονομική ύφεση που επακολούθησε των γεγονότων του 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 29 δισ. δολάρια, στα 275 δισ. δολάρια.
Το 2017 ήταν επίσης χρονιά-ρεκόρ και για τους επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου. Οι 57 δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 262 δισ. ή κατά 35%.
Συνολικά, 440 δισεκατομμυριούχοι του δείκτη κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους το 2017, συνολικά κατά 1,05 τρισ. δολάρια.
Υπήρξαν όμως και 58 που είδαν την περιουσία τους να συρρικνώνεται, χάνοντας συνολικά 46 δισ. δολάρια.
Μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο πλουσιότερος άνδρας της Σαουδικής Αραβίας. Η περιουσία του μειώθηκε κατά 1,9 δισ., στα 17,8 δισ. δολάρια.
Η χρονιά του ράλι μετοχών
Το 2017 ήταν η χρονιά των πλουσίων, κυρίως γιατί ήταν η χρονιά των μετοχών. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών ΜSCI All Country World Index ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη χρονιά με κέρδη της τάξης του 20%.
Κέρδη υψηλότερα του 20% είχαν οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500, οι οποίοι κατέρριψαν δεκάδες φορές το ρεκόρ τους μέσα στη χρονιά. Τις πιο πλούσιες αποδόσεις στην αμερικανική αγορά έφεραν οι μετοχές τεχνολογίας, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ισχυροί άνδρες της Σίλικον Βάλεϊ είδαν περισσότερο από κάθε άλλον την περιουσία τους να «φουσκώνει».
Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η Wall Street ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρονιάς στις αγορές μετοχών. Την παράσταση έκλεψαν οι αναδυόμενες αγορές, με κυριότερη αυτήν της Αργεντινής. Οι μεγιστάνες της λατινοαμερικανικής χώρας μάλλον δεν περίμεναν να δουν τον δείκτη Merval να κάνει «άλμα» 73% και να σκαρφαλώνει έτσι σε νέο ιστορικό ζενίθ μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Η επίδοση αυτή εξέπληξε τους πάντες, καθώς ήρθε ύστερα από ένα επίσης «πλούσιο» 2016, το οποίο είδε τις μετοχές της Αργεντινής να εξασφαλίζουν κέρδη 45%. Το σημείο καμπής για το χρηματιστήριο της χώρας ήταν η εκλογή του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι στα τέλη του 2015.
Πηγή: tribune.gr
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ