Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βίκτωρας Νέτας!

IMG_5027Γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης αρχικά σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία κτλ). Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».
Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ.
Ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά» (1982-89).
Πέραν της δημοσιογραφικής του καριέρας, ο Βίκτωρας Νέτας συνέγραψε πολλά βιβλία, δύο εκ των οποίων, η βιογραφία του σπουδαίου μεταρρυθμιστή της αγροτικής πολιτικής Αλέξανδρου Μπαλτατζή «Αλέξανδρος Μπαλταζής, ο πρωτοπόρος του συνεταιριστικού κινήματος και «Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας», στις εκδόσεις «Νέα Σύνορα – Λιβάνη».
Η τελευταία αρθρογραφία του Βίκτωρα Νέτα αφορούσε την αποστασία του 1965 και δημοσιεύθηκε στα «Ιδεογράμματα» της «Νέας Σελίδας», το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ