Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε για συμμετοχή σε σχέδιο συνωμοσίας του Ερντογάν με σκοπό το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

halkbankΟ Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε σχέδιο συνωμοσίας, την πατρότητα του οποίου αποδίδει ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ στον Ερντογάν, με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε ένοχο τον Ατίλα για πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Ο Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τράπεζας Halkbank συνομώτησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της δίκης, που κράτησε τέσσερις εβδομάδες, ο Ζαράμπ σύναψε συμφωνία με τους Αμερικανούς εισαγγελείς και μετατράπηκε στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας. Ο έμπορος χρυσού περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο με δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε την περίπτωση.
Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ανωνύμως ότι η καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει την τράπεζα Halkbank, ούτε το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ