Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν πεθαίνουμε; Μακάβριο, αλλά αναπόφευκτο…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

death
Περίπου 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ένα λεπτό στον κόσμο. Είτε πρόκειται για θάνατο από φυσικά αίτια είτε από δυστύχημα, το σώμα ακολουθεί παρόμοιες διεργασίες από τη στιγμή που η καρδιά σταματάει να χτυπά.

Το οξυγόνο εξαντλείται. Οι νευρώνες σταματούν να λειτουργούν και έτσι ο εγκέφαλος σταματάει να εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του σώματος.
Οι μυς ατονούν, μεταξύ των οποίων είναι και ο λεγόμενος σφιγκτήρας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί ούρηση ή αφόδευση στο νεκρό σώμα.
Αμέσως μόλις η καρδιά σταματήσει να χτυπάει, η κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία σταματάει και 15 με 20 λεπτά μετά το θάνατο, το σώμα αρχίζει να χάνει το χρώμα του.
Λόγω της βαρύτητας τα ερυθρά αιμοσφαίρια μετακινούνται στα σημεία του σώματος που αγγίζουν το έδαφος. Τα σημεία αυτά παίρνουν μια μοβ απόχρωση, ενώ το υπόλοιπο σώμα ένα εκρού χρώμα.
Το σώμα συνεχίζει να αποχρωματίζεται για 12 ώρες. Αυτή η ανακάλυψη βοηθάει τους ιατροδικαστές να ορίσουν το χρόνο και τον τόπο του θανάτου ενός θύματος.
Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται κατά 1,5 βαθμό την ώρα περίπου μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε διάστημα 3 έως 6 ωρών, το σώμα αρχίζει να γίνεται άκαμπτο και σκληρό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «κολλήσει» σε μια συγκεκριμένη θέση. Η ακαμψία κορυφώνεται στις 12 ώρες και εξαλείφεται στις 48 ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί στις μεμβράνες των κυττάρων των μυών υπάρχουν κάποιες αντλίες, που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Όταν αυτές σταματούν να λειτουργούν, ασβέστιο πλημμυρίζει τα κύτταρα. Οι μύες σκληραίνουν και συστέλλονται.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η σήψη. Χωρίς τη κυκλοφορία του αίματος, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα, το pH των ιστών αυξάνεται. Η μεμβράνη των κυττάρων καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται πρωτεΐνες και ένζυμα που προκαλούν τη διάσπαση των ιστών.
Τα βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα αρχίζουν να «τρώνε» τα κοιλιακά όργανα.
Υπάρχουν 3 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που προκαλούν σιγά σιγά την καταστροφή του σώματος και την έντονη δυσοσμία.
Η μυρωδιά προσελκύει έντομα, όπως σκαθάρια και μύγες που αφήνουν τα αυγά τους στο σάπιο σώμα. Τα αυγά τους σκάνε μέσα σε διάστημα μιας ημέρας και οι νύμφες αρχίζουν να τρέφονται από τους ιστούς του σώματος για να επιβιώσουν.
Μετά από μερικές εβδομάδες, αυτές οι νύμφες μπορεί να έχουν καταναλώσει το 60% των ιστών, δημιουργώντας τρύπες στο σώμα. Από αυτές απελευθερώνονται οσμές και υγρά που δημιουργούνται από τη σήψη.
Μέσα σε 25 με 50 ημέρες το σώμα προσελκύει πρωτόζωα, μύκητες και προνύμφες σκαθαριών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η αποσύνθεση του σώματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ένα μήνα μετά το θάνατο, τα μαλλιά και τα νύχια του πτώματος πέφτουν και τα όργανα αρχίζουν να διαλύονται.
Αν το σώμα δεν έχει ταφεί, σιγά σιγά μέσα σε διάστημα μερικών ετών, φυτά και ζώα τρώνε ό,τι απέμεινε από αυτό.
Και κάπως έτσι, το ανθρώπινο σώμα εξαφανίζεται και γίνεται ένα με τη φύση.
Δείτε το βίντεο που εξηγεί τι γίνεται στο σώμα μετά το θάνατο με ζωγραφιές:
https://youtu.be/55j-nVwHa_c
[valueforlife.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ