ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Και το ΚΚΕ στην γραμμή μειοδοσίας του Μητσοτακεϊκου « Η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

69f8908f 9776 4ff6 a2c8 be54cbb01116«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ’92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,
σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα», απαντώντας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε με συνέπεια – συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας – ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων – που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί – και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα».
Κατά τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ακόμα κι αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, «μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός, μπορεί εθνικιστικές εξάρσεις κατά διαστήματα» από την πλευρά των Σκοπίων. «’Αλλωστε το ζήτημα συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί περί αυτού πρόκειται τώρα, η κυβέρνηση ως τέτοιος μεσολαβητής, με αφορμή το πρόβλημα του ονόματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, προσπαθεί να διαπραγματευτεί, έτσι ώστε να μπορεί να μπει τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ η γειτονική δημοκρατία» συμπλήρωσε.
Είπε οτι «κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την ύπαρξη πολλών ονομασιών για διαφορετικές χρήσεις, «γιατί κάτι τέτοιο αφήνει περιθώρια αλυτρωτικής προπαγάνδας». «Πρέπει να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ονομασία» τόνισε.
Είπε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, συγκεκριμένα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, ούτε επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης.
Υπενθύμισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει τη γνώμη των κομμάτων, την οποία το ΚΚΕ διατύπωσε γραπτώς και απέστειλε με επιστολή του γ.γ. της ΚΕ του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ