Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Επιστήμονες διάβασαν με ακτίνες Χ έγγραφο του 14ου αιώνα που δεν αποσφραγίστηκε ποτέ! (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

eggrafo epfl
Ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική σχολή της Λωζάννης (EPFL), κατάφεραν να διαβάσουν το περιεχόμενο ενός εγγράφου του 14ου αιώνα που δεν έχει αποσφραγιστεί ποτέ.

Πρόκειται για ένα έγγραφο σφραγισμένο με κερί, που εμπεριέχει τις τελευταίες επιθυμίες της Catharuçia Savonario Rivoalti, μιας γυναίκας από τη Βενετία.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί το έγγραφο αυτό δεν αποσφραγίστηκε ποτέ. Ίσως αυτή η οικογένεια να αφανίστηκε από κάποια επιδημία. Υπάρχουν πολλά τέτοια έγγραφα στα βενετσιάνικα αρχεία» εξηγεί ο φυσικός Giorgio Margaritondo. «Μπορέσαμε να το διαβάσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα χάρη στις ακτίνες Χ κι έτσι να ακούσουμε τη φωνή αυτής της νεαρής γυναίκας μετά από τόσους αιώνες».
Το βιβλίο αυτό είχε εκτυπωθεί χρησιμοποιώντας παλιά ευρωπαϊκά μελάνια από όζο σιδήρου, γεγονός που διευκολύνει τις ακτίνες Χ να διεισδύσουν και να «σαρώσουν» ολόκληρο το έγγραφο χωρίς να το ανοίξουν. Τα βενετσιάνικα αρχεία φιλοξενούν πολλά έγγραφα, μερικά από τα οποία είναι τόσο εύθραυστα ώστε είναι αδιανόητο να τα ανοίξουν οι επιστήμονες, επομένως, απαιτείται μια μη επεμβατική τεχνική.
«Βρήκαμε λεπτομέρειες, γεγονότα και μέρη στη Βενετία που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Είναι συνεπώς ένα ζωντανό έγγραφο που εμπεριέχει και μια αρκετά διασκεδαστική λεπτομέρεια. Η νεαρή γυναίκα εξηγεί ότι επέλεξε ένα πολύ ακριβό χαρτί για να γράψει, πιθανώς για να δείξει ότι προέρχεται από καλή οικογένεια».
«Στα κρατικά αρχεία, υπάρχει η ιστορία της Ευρώπης», λέει ο Giorgio Margaritondo και συνεχίζει «η Βενετία ήταν πολύ ισχυρή τότε. Έλεγχε, για παράδειγμα, τη διεθνή αγορά των μπαχαρικών. Μελετώντας τα σχετικά έγγραφα σχετικά με το λιμάνι της Βενετίας, ίσως να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία της Ευρώπης».
.
https://youtu.be/DwqsNbXua6M

ΔΗΜΟΦΙΛΗ