Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Για ποιο λόγο οι κορυφαίοι σεφ επιστρέφουν πίσω τα αστέρια τους στη Michelin;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ramsayΗ «φρενίτιδα» με σεφ που αποφασίζουν να επιστρέψουν τα αστέρια τους στη Michelin-που χωρίς υπερβολή, είναι κάτι εφάμιλλο με βραβείο νόμπελ ή όσκαρ αλλά γαστρονομικό- συνεχίζεται με τη λίστα να διευρύνεται αφού ένας ακόμα Γάλλος σεφ απαρνήθηκε το αστέρι του επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.
Ο λόγος για τον Jérôme Brochot, σεφ του «Le France», εστιατορίου στην περιοχή Μονσώ Λε Μιν της Βουργουνδίας, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στη Michelin με το συγκεκριμένο αίτημα. Δικαιολογώντας την απόφασή του, επεσήμανε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι προκειμένου να διατηρήσει το προφίλ του εστιατορίου και να αντεπεξέλθει οικονομικά θα έπρεπε να απολύσει το μισό προσωπικό αφού βρίσκεται σε μια μικρή πόλη όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλό.
Το να συμπληρώνει λοιπόν 60 κουβέρ ημερησίως ήταν σχεδόν αδύνατο με αποτέλεσμα πολλές από τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που προμηθευόταν να καταλήγουν στα σκουπίδια. Πλέον, ο σεφ χρησιμοποιεί λιγότερο ακριβά υλικά, οι τιμές του εστιατορίου είναι πιο προσιτές και η κουζίνα έχει αναδιαμορφωθεί έχοντας πιο απλό, ρουστικάνικο προφίλ, γεγονός που απέδωσε αμέσως.
«Αφού αλλάξαμε τη φόρμουλα, το πελατολόγιό μας αυξήθηκε γιατί επί της ουσίας, το αστέρι είναι συνυφασμένο με την υψηλή τιμή», είπε χαρακτηριστικά ενώ κατάφερε επίσης να μειώσει τη σπατάλη του φαγητού.
Ωστόσο, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και ο Brochot ήρθε αντιμέτωπος με έντονη κριτική ανάμεσα στις οποίες και του δημάρχου της πόλης που θεώρησε ότι κατέστρεψε ολόκληρη την περιοχή. «Αυτό που κάνω σήμερα, δεν το κάνω με ευκολία αλλά επειδή δεν έχω άλλη επιλογή», ανέφερε ο σεφ στην επιστολή του στη Michelin.
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ