Προσωρινή αναστολή για το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος συνελήφθη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης. Ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Την προσωρινή αναστολή για τη χορήγηση ασύλου του Τούρκου αξιωματικού, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Η εκδίκαση του αιτήματος της κυβέρνησης θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είχε πάει για να καταθέσει νέα αίτηση και στην συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ο Τούρκος στρατιωτικός θα οδηγηθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, ως διοικητικά κρατούμενος.
Κατά την ακρόαση της περασμένης Παρασκευής, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου είχαν υποστηρίξει ότι η χορήγηση του ασύλου στον Τούρκο πρέπει να ανασταλεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Στο πλαίσιο αυτό το Δημόσιο ζήτησε να χορηγηθεί και η προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με άλλους επτά αξιωματικούς, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.
Οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο εμπλοκής του στην απόπειρα πραξικοπήματος, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Επεσήμαναν παράλληλα, ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, τέλος πως, η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει περιθώριο ανατροπής της ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.
Επιμένει η Άγκυρα στην άμεση έκδοση των “8”
Στον απόηχο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου η Άγκυρα επαναδιατύπωσε το αίτημά της για «άμεση» έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ επανέλαβε ότι η Άγκυρα αναμένει το συντομότερο δυνατόν την έκδοση των “οκτώ”.
[ANT1]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ