Το ιερό καθήκον του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

62Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, για την παραλαβή των λειψάνων των πεσόντων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ  και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα,  σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ενώ στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου και με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορo Φωκαΐδη.
Ο ΑΝΥΕΘΑ μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το θέμα των αγνοουμένων «είναι και δικό μας θέμα και έχουμε την ευθύνη να μην το αφήσουμε να ξεχαστεί, μέχρι να λυθεί». Πρόκειται, πρόσθεσε για «αυτόνομο ανθρωπιστικό ζήτημα και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και επισήμανε: «Δηλώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διεθνή φόρα και θεσμούς και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, για να δοθούν απαντήσεις. Εργαζόμαστε τόσο ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και ως Υπουργείο Εξωτερικών, για να κλείσει αυτός ο κύκλος του πόνου των προγόνων και των απογόνων αυτών των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα». Σχετική με την αυριανή τελετή παραλαβής των λειψάνων, σημείωσε ότι έτσι «επισημοποιείται η αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος, διαδικασία που ξεκίνησε με την άρση της διαταγής σιωπής του ζώντος κυβερνήτη του ΦΑΕΘΩΝ του κυρίου Μητσάτσου». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι 43 χρόνια μετά την εισβολή «παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα προς επίλυση και σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε κερδίσει στο να αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ότι εμείς έχουμε δίκιο. Αυτό έχει τη δική του σημασία, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε και άλλα βήματα προς οριστική επίλυσή του».
Ο ΑΝΥΕΘΑ μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «βρίσκονται σε μια περιοχή που αυξάνεται η αστάθεια και οι απειλές, ωστόσο οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης». Και σημείωσε: «Οι προσπάθειες μας για τις διμερείς συνεργασίες δεν θα ήταν τόσο δυνατές αν δεν στηρίζονταν στη δική μας αδελφική συνεργασία και φιλία. Αλλά και η συνεργασία μας, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες, δίνει μια καινούργια δυναμική. Οι τριμερείς μας συνεργασίες,  προϊόντος του χρόνου, μπορούν  να εμπεδώσουν ένα κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη που θα τη μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας και σε πολιτική σταθερότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε». Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας και της Κύπρου στη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η PESCO, όπως ολοκληρώθηκε, είναι μια προσπάθεια που γεννήθηκε, και δώσαμε τη συνδρομή μας, στα ευρωπαϊκά πλαίσια, είναι η έκφραση της ενδυνάμωσης της βιομηχανίας διττού ρόλου αλλά και το βήμα με το οποίο η βιομηχανία βοηθάει σε μια ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθορίζεται από δύο στοιχεία, την αυτονομία και τη συμπληρωματικότητα σε σχέση με το ΝΑΤΟ».
Αύριο Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 το πρωί, θα γίνει η τελετή παραλαβής των λειψάνων στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Ακολούθως με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν στην Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει η τελετή επαναπατρισμού στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ΚΕ Παλάσκας. Οι πεσόντες του ΦΑΕΘΩΝ, έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος, έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ