Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Κοτζιάς: "Χωρίς λύση στο όνομα τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

kotzias2
Τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο ΥΠΕΞ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ποια είναι η ελληνική πρόταση.

Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Τόνισε ότι το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών. Πρόσθεσε ότι αναμένεται αύριο στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης.
Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.
Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες – εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά». Η επίλυση του σκοπιανού θα κάνει καλό στις δυο χώρες, συμπλήρωσε, ο κ. Κοτζιάς
Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση. Ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».
«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
https://youtu.be/7pqK8lsR3nQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ