Αντίστροφη μέτρηση για την 1η διεθνή Έκθεση Κάνναβης στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ekthesi kanabbis logo
Ξεκινά την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στο κλειστό γήπεδο Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, η πρώτη διεθνής Έκθεση Κάνναβης στην Ελλάδα. Μέσα στις ημέρες που θα διαρκέσει (12-14 Ιανουαρίου), οι επισκέπτες, θα μάθουν για το παρόν και το μέλλον της κάνναβης στον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου ανοίγεται μία νέα σημαντική αγορά, αλλά και για την ιστορία της, που σε μεγάλο ποσοστό έχει γραφτεί στη χώρα μας.

H κάνναβη, είναι ένα φυτό που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα για χιλιετίες, ενώ απαγορεύτηκε μόλις για λίγες δεκαετίες. Όπως μάλιστα δηλώνει η Ελένη Μπέλλου, εκπρόσωπος της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης για την Κάνναβη: «η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην κάνναβη, γιατί μέχρι τη δεκαετία του εξήντα, ήταν νόμιμη η καλλιέργεια της κάνναβης και υπήρχαν πολλά κανναβουργεία».
Μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της κάνναβης στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, επιχειρεί το μουσείο της κάνναβης, που σκοπό να συγκεντρώσει όποια ιστορικά στοιχεία είναι διαθέσιμα, ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η άγνωστη (ως τώρα) ιστορία της κάνναβης.
Εκθέματα του ηλεκτρονικού μουσείου, όπως προϊόντα, καρούλια, τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών & άλλα έγγραφα από τα κανναβουργεία της Έδεσσας και της Κέρκυρας, σπάνιες εκδόσεις & άλλα, μπορείτε να δείτε στο Καννάβι (Εμμανουήλ Μπενάκη 76) και φυσικά στην 1η Διεθνή Έκθεση για την κάνναβη, στο κλειστό γήπεδο Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο.
Το «Καννάβι» ξεκίνησε το 2016 ως ένα σχήμα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, που καλύπτει κάθετα όλους τους τομείς της οικονομίας και συνδέει στην ουσία την καλλιέργεια της ήμερης κάνναβης με την έρευνα, την μεταποίηση και την τελική διάθεση. Κύριος σκοπός του είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της ήμερης κάνναβης για την παραγωγή πλήθους φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων και με σταθερό προσανατολισμό στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα και στην καινοτομία. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών με φορείς, επιχειρήσεις, ομάδες και άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο αυτό.
Το τελευταίο κανναβουργείο στην Ελλάδα, βρισκόταν στην Κέρκυρα. Λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, στην περιοχή Γαρίτσα, βρισκόταν το μεγάλο κανναβουργείο του Δεσύλα. Ο ιδιοκτήτης του αποκαλούσε την κάνναβη «λευκό χρυσό» και ήταν ο μοναδικός ίσως που τις μεταπολεμικές δεκαετίες προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του τομέα αυτού. Δυστυχώς, παρότι είχε διατελέσει για πολλά χρόνια βουλευτής και έφτασε να κατέχει κορυφαίο υπουργικό αξίωμα, δεν το κατάφερε. Η σειρήνα του τελευταίου κανναβουργείου της χώρας με την επωνυμία «Εγοστάσιον Λινού, Καννάβεως & Ιούτης» σταμάτησε να ηχεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Στην Αθήνα, το τελευταίο Κανναβουργείο, λίγοι γνωρίζουν ότι βρισκόταν στην οδό Καραολή & Δημητρίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το γήπεδο του Ολυμπιακού. Το μικρό κανναβουργείο γκρεμίστηκε την πρώτη δεκαετία του 2000.
Στοιχεία για την καλλιέργεια της κάνναβης ανά την Ελλάδα και την Κύπρο διασώζονται κι άλλα, όπως και για κανναβουργεία. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στο ταυτοποιημένο καννάβινο, κομμάτι από Ελληνικό ύφασμα που βρέθηκε σε ανασκαφή που έγινε στους Τράχωνες (Άλιμος) την δεκαετία του ’60 και αποτελεί τμήμα συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Βρέθηκε μαζί με άλλα δύο υφάσματα, το ένα από βαμβάκι και το άλλο από λινό, τις τρεις δηλαδή βασικές φυτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στην υφαντουργία στην χώρα μας για χιλιετίες,. Στην ίδια ανασκαφή, έχει βρεθεί εργαστήριο για την κατεργασία του λιναριού (μούλιασμα των στελεχών του φυτού) όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως ότι στις ίδιες δεξαμενές γινόταν και επεξεργασία κάνναβης, πού είναι ακριβώς ίδια με αυτή του λιναριού.
Εκτενής – μεταξύ άλλων – είναι η αναφορά στη χρήση της κάνναβης στην ναυτιλία κατά την αρχαιότητα. Είναι γνωστή από πολλές αναφορές, με πιο γνωστή αυτή του Διοσκουρίδη τον 1ο μ.Χ. αιώνα που, στο βιβλίο του «περί ύλης της Ιατρικής». Εκτός από τις φαρμακευτικές της χρήσεις, την περιγράφει ως «εύχρηστον εν τω βίο προς τας των εντονοτάτων σχοινίων πλοκάς». Αναφορές για την καλλιέργειά της βρίσκουμε αρκετές και τους επόμενους αιώνες, με πιο χαρακτηριστικές αυτές του Παυσανία και του Βυζαντινού Βάσου που στα «Γεωπονικά» του πάρχουν και καλλιεργητικές συμβουλές. Δεν είναι γνωστό εάν τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή, ήταν δεμένα με καννάβινα σχοινιά. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι εάν ο Αρχιμήδης μπορούσε να πραγματοποιήσει την ευχή του «δώσε μου τόπο να σταθώ κα τη Γη θα μετακινήσω» θα το έκανε με κανναβόσχοινα. Τα είχε χρησιμοποιήσει άλλωστε στην κατασκευή της Συρακουσίας, του μεγαλύτερου πλοίου της εποχής, όπως αναφέρει ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφιστές» του, σημειώνοντας ότι η κάνναβη που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από το μακρινό δέλτα του Ρήνου.
Η διεθνής έκθεση κάνναβης της Αθήνας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα αποτελέσει θεσμό και στα ελληνικά δεδομένα, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό. Όπως τονίζει η Ελένη Μπέλλου, εκπρόσωπος της διοργάνωσης: «Οι εκθέσεις κάνναβης δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι όμως κάτι πολύ νέο για την Ελλάδα. Πρόκειται για μία εμπορική έκθεση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό επιχειρηματίες στον τομέα της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα αποτελέσει κι ένα forum όπου οι επιχειρηματίες της κάνναβης, οι ασθενείς που η ιατρική κάνναβη είναι το φάρμακό τους, φορείς, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα, θα συναντηθούν ώστε να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον της κάνναβης στην Ελλάδα».
ΑTHENSCANNABISEXPO 2018: www.athenscannabisexpo.com
FB Page:Athens Cannabis Expo
FB Page Event: Athens Cannabis Expo Event

ΔΗΜΟΦΙΛΗ