Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Τα επόμενα βήματα έως την εκταμίευση της δόσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_5768Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων με τα 50 από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.
Οι διατάξεις συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δμήτρης Παπαγιαννάκος ενημέρωσαν τους επικεφαλής των θεσμών κάνοντας μια ανακεφαλαίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα συμφωνήθηκε να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο έως τις 18 του μήνα με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
Στις διατάξεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και φορολογικές διατάξεις διαδικαστικού χαρακτήρα.
Κυβερνητική πηγή εξέφρασε αισιοδοξία ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Τα επόμενα βήματα
Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας EWG.
Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος (και όχι του κατεπείγοντος) το πολυνομοσχέδιο.
Στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup τοοποίο θα δόσει έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης
Αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM.
Συνάντηση με βουλευτές
Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδς Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου δίνουν ραντεβού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις επιτροπές από τις οποίες θα «περάσει» το πολυνομοσχέδιο. Στόχος του ραντεβού είναι να ενημερωθεί πλήρως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υπουργοί αναμένεται να απαριθμήσουν στους βουλευτές όλα τα θετικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, τα οποία απορρέουν από την διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συβούλιο υπενθύμισε ότι «μπαίνουμε στη φάση ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, του μόνου που ολοκληρώνεται με επιτυχία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα και ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».
Σε ότι αφορά το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα:
-Τετάρτη (στη 1 το μεσημέρι) και Πέμπτη συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής.
-Παρασκευή (από τις 10 το πρωί)) και Δευτέρα (από τις 12 το μεσημέρι) συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια.
Παράλληλα άλλαξε ο προγραμματισμός για την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια. Σήμερα υζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας στη δυτική Θράκη ενώ το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ