Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Ψηφιακή εποχή στη Βουλή – Τελευταία "παραδοσιακή" ψηφοφορία, αυτή για τα προαπαιτούμενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

vouli1
Η τελευταία ψηφοφορία με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο –της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών για της τοποθέτησης ενός εκάστου για την ψήφο που επιλέγει- θα είναι αυτή που θα διεξαχθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που εγκαθίσταται εδώ και πολλές ημέρες (μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο) στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι σχεδόν έτοιμο.

Όμως προς αποφυγή τυχόν ευτράπελων, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κατά την ψηφοφορία αυτή, προκειμένου πρώτα να δοκιμαστεί και να ελεγχθεί αρκετά. Έτσι, αναμένεται η Βουλή των Ελλήνων να περάσει στην ψηφιακή φάση ώστε να αποφευχθούν οι ατέρμονες διαδικασίες και το κομφούζιο που κατά καιρούς παρατηρείτο στις ψηφοφορίες
Αρκετές φορές η Ολομέλεια μετατράπηκε κατά την διάρκεια ψηφοφοριών σε …χάβρα, εικόνα καθόλου κολακευτική για την Βουλή των Ελλήνων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά την ψήφιση των πολλαπλών μνημονιακών δεσμεύσεων, οι ολονυχτίες και τα επεισοδιακά ξενύχτια ξεπέρασαν κάθε ανθρωπίνως δυνατό όριο, ενώ πολλές φορές προκάλεσαν πολιτικούς τριγμούς και αναταράξεις.
Δεν έλειψαν δε τα λάθη κατά την ψηφοφορία και τα μπερδέματα με τους βουλευτές, σε αρκετές περιπτώσεις, να «χάνουν την μπάλα» σχετικά με τα άρθρα που ψήφιζαν ή όχι.
Οι βουλευτές πλέον θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά πατώντας ένα κουμπί που είναι στο έδρανό τους.
Μετά από ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Βουλή, έγινε η προμήθεια του ενιαίου συνεδριακού συστήματος (μικροφωνικό σύστημα και σύστημα εγγραφής ομιλητών και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας). Πριν την εφαρμογή του θα γίνουν πολλές δοκιμές προκειμένου να πιστοποιηθεί η σωστή λειτουργία του νέου συστήματος.
Το τίμημα του έργου είναι 450.000 ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνει εκτός την σύγχρονη τεχνική υποδομή και τις εργασίες εγκατάστασης, την πενταετή συντήρηση και τεχνική υποστήριξη μετά την λήξη της τριετούς περιόδου εγγύησης καλής λειτουργίας που προβλέπεται στην σύμβαση.
[με στοιχεία από το vima.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ