Τι να κάνετε με το (αληθινό) Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Λίπασμα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

christmas tree real pesmeno
Με το πέρας των γιορτών τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους. Στη Γερμανία δεν καταλήγουν απλά στα σκουπίδια, αλλά αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους.

Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνεται αισθητά ο όγκος των σκουπιδιών. Εκτός των άχρηστων συσκευασιών για δώρα, μετά το πέρας των γιορτών εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Γερμανία που έχουν πια επιτελέσει τον σκοπό τους δεν έχουν θέση στα σαλόνια των σπιτιών. Μόνο στη Βαυαρία πωλήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Ξύλου 4,6 εκατομμύρια δέντρα, τα οποία είναι πλέον άχρηστα για τους αγοραστές τους. Ως εκ τούτου στο Μόναχο και στη Νυρεμβέργη οι υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων αναμένουν ένα βουνό σκουπιδιών συνολικού βάρους περίπου 400 τόνων. Πάντως τα έξοδα για την αποκομιδή τους παραμένουν περιορισμένα για τους δήμους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στη Νυρεμβέργη Γκέρχαρντ Μπόκε, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 14 σεντ του ευρώ ανά κάτοικο. Στο Μόναχο υπολογίζουν περίπου 50 ευρώ για κάθε τόνο άχρηστων χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το έργο της αποκομιδής των δέντρων αναλαμβάνουν σε πολλές περιοχές η πυροσβεστική ή κοινωνικές οργανώσεις, ενισχύοντας τα ταμεία τους με μικρές δωρεές που λαμβάνουν από τους ιδιοκτήτες των δέντρων. «Αυτή η παράδοση έχει καθιερωθεί με το πέρασμα των χρόνων», λέει ο Αντρέας Τοπ, μέλος της Πυροσβεστικής Νεολαίας στο Μύνστερ. Η πυροσβεστική στο κοντινό Άλεν βλέπει το μάζεμα των δέντρων και ως ένα είδος άσκησης «διότι οι πυροσβέστες καλούνται έτσι μια φορά τον χρόνο να οδηγήσουν με μεγάλα οχήματα σε όλους τους δρόμους», επισημαίνει ο επικεφαλής της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βάλτερ Βολφ.
Τροφή και παιχνίδι για τα ζώα
Σε πολλές αγροτικές περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στο μάζεμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων βάζουν ένα χεράκι και οι πρόσκοποι. «Μεταφέρουμε κάποια δέντρα στις υπηρεσίες απορριμμάτων, και ορισμένα τα κρατάμε σαν απόθεμα για φωτιές στις κατασκηνώσεις μας», αναφέρει ο Τομπίας Ρέγκες από τη Γερμανική Ένωση Προσκόπων St. Georg. Οι προσκοπικές οργανώσεις καλύπτουν με τις δωρεές που λαμβάνουν για το μάζεμα των δέντρων μέρος των εξόδων για τις καλοκαιρινές τους κατασκηνώσεις.
Ο κύριος όγκος των χριστουγεννιάτικων δέντρων στη Γερμανία πάντως γίνονται καυσόξυλα ή κομποστοποιούνται χρησιμεύοντας ως φυσικό λίπασμα. Αυτό κάνει για παράδειγμα ο Δήμος του Σπάιερ στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Τα κλαδιά και οι βελόνες κομποστοποιούνται και οι κορμοί αξιοποιούνται ως καυσόξυλα.
Τα δέντρα που δεν φέρουν πάνω τους κεριά και χριστουγεννιάτικα στολίδια καταλήγουν σε πολλές πόλεις στον ζωολογικό κήπο – ως τροφή για τους ελέφαντες ή παιχνίδια για άλλα είδη ζώων. «Δεν είναι καμιά φοβερή λιχουδιά, αλλά τρώγονται από τα ζώα», λέει εκπρόσωπος του Ζωολογικού-Βοτανικού Κήπου Wilhelma στη Στουτγκάρδη. Όπως διευκρινίζει, «για άλλα ζώα, όπως τα αιλουροειδή, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η μυρωδιά των δέντρων».
[DW]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ