Ο άνθρωπος που πολέμησε τους κρατικοδίαιτους νταβατζήδες, εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 4979 1ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΣΕΕ) ΓΙΑ ΤΟ 2017

Μέγαρο Μουσικής, 10 Ιανουαρίου 2018

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Παραλαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση διευκρινίζοντας ότι επιτέλεσα απέναντι στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ένα στοιχειώδες χρέος αναγνώρισης της προσφοράς της, ιδίως κατά την περίοδο αυτής της μεγάλης κρίσης. Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι συμπορευθήκαμε, στο πλαίσιο του ρόλου μου φυσικά. Το ξανατονίζω, είναι στοιχειώδες χρέος μου, γιατί το αξίζετε. Μέσα σ’ αυτή την κρίση φανήκατε αντάξιοι της αποστολής σας. Υπερασπισθήκατε την επιχειρηματικότητα μέσα στην ύφεση, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό που στοίχισε το 1/3 του ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης στην Χώρα μας. Και χάρη σ’ εσάς με τεράστιες θυσίες, με τεράστιο κόστος, άντεξε και αντέχει αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι η ώρα πλέον η ΕΣΕΕ –κι είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει -να συμβάλει, τώρα που πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, τώρα που ξεπερνάμε την κρίση, όλοι μαζί, ενωμένοι οι Έλληνες σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΣΕΕ θα πράξει εκείνο που πρέπει και ξέρει να κάνει. Εκείνο που το ίδιο το καταστατικό της επιφυλάσσει στον ρόλο της, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου του επιχειρείν, αλλά κυρίως στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Χώρα μας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Και πρέπει να αναδειχθούν αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα γιατί έχει η Χώρα μας μεγάλα και πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Για να γίνει αυτό, Κυρίες και Κύριοι, και αυτό το γνωρίζει η ΕΣΕΕ πολύ καλά, πρέπει στον Τόπο μας να θέσουμε τις βάσεις έτσι ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της Αγοράς, υπό όρους ελευθερίας. Γιατί αυτός είναι ο κανόνας μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας στην οποία στηρίζεται η «οικογένειά μας» η οικονομική, που λέγεται Ευρωζώνη. Πρέπει να υπάρξει «αέρας» ελευθερίας στο επιχειρείν και στις επενδύσεις. Γιατί χωρίς ένα επιχειρείν ελεύθερο και χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Όταν μιλώ για ελευθερία και για Οικονομία της Αγοράς φυσικά και δεν υπονοώ ασυδοσία. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς, που είναι η βάση της οικονομίας της Ευρωζώνης -άρα πρέπει να είναι η βάση της δικής μας οικονομίας- σημαίνει τήρηση των κανόνων νομιμότητας και κυρίως των κανόνων οι οποίοι στηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Γι΄ αυτό μίλησα για κανόνες. Γιατί η ελευθερία γενικότερα και στο  επιχειρείν έχει όρια. Αλλά όπως πρέπει να σέβεται εκείνη τα όρια έτσι και εμείς να σεβόμαστε και το Κράτος ιδίως  την ελευθερία του επιχειρείν.  Και κάτι άλλο κύριε Πρόεδρε, και σας το λέω με την πείρα την οποία έχει  καθένας από εμάς και εγώ προσωπικά όχι μόνο υπό  την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και από πριν. Κυρίες και Κύριοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  τα οποία εμπόδισαν την επιχειρηματικότητα  και τις επενδύσεις να λειτουργήσουν στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε -γιατί δεν είναι μόνο τωρινό το φαινόμενο είναι χρόνιο- έγκειται στο ότι αν παρατηρήσουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει το επιχειρείν αν δούμε πως δομήθηκε αυτή  η γραφειοκρατία θα παρατηρήσουμε το εξής:  Δομήθηκε πάνω σε μια στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, χρόνια ολόκληρα  υπάρχει η αίσθηση ότι ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν είναι κατά τεκμήριο ύποπτοι  από τη στιγμή που ξεκινά και όπως  πορεύονται μέχρι  να αποδείξουν την αθωότητα τους, ας το πω έτσι, απέναντι στις κρατικές αρχές ιδίως απέναντι στις ελεγκτικές αρχές. Έτσι είναι δομημένο το μοντέλο του Κράτους έτσι είναι δομημένοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η πραγματική οικονομία της αγοράς προϋποθέτει αντιστροφή αυτού του τεκμηρίου. Πρέπει να καθιερώσουμε την αντίληψη και τους αντίθετους κανόνες  ότι ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν  είναι κατά τεκμήριο αθώοι μέχρις αποδείξεως, με δική τους ευθύνη βεβαίως, της ενοχής τους απέναντι  στην εμπιστοσύνη που τους έδειξε το Κράτος.  Και αν επέλθει αυτή η ρήξη, αν αποδειχθεί αυτού του είδους η παραβίαση της εμπιστοσύνης, τότε από κει και πέρα ας είναι οι κυρώσεις οι αυστηρότερες δυνατές.

Ας είναι τα «καυδιανά δίκρανα» των κυρώσεων, ας είναι η «σπάθη του Δαμοκλέους»  επί  της κεφαλής εκείνου ο οποίος  δεν σεβάσθηκε αυτή την εμπιστοσύνη.  Αλλά ας του δείξουμε την εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει Οικονομία της Αγοράς. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε πολύ εξειδικευμένες θέσεις πάνω στο τι σημαίνει Οικονομία της Αγοράς και ελευθερία της Αγοράς. Αυτή είναι η πεμπτουσία.  Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σήμερα. Και αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε. Για αυτό πιστεύω ότι η ΕΣΕΕ θα είναι στην κορυφή αυτού του αγώνα κύριε Πρόεδρε, και εγώ στο πλαίσιο του δικού μου ρόλου συμπαραστάτης  προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ