Το ντόμινο επιπτώσεων από την κατάρρευση της Carillion

carillon
Το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο και στο τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων που είχαν συμβόλαια με την χρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία, αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος, προσπαθούν να συλλάβουν οι Βρετανοί προμηθευτές της Carillion, σύμφωνα με επικεφαλής επιχειρηματικού λόμπι.

«Η Carillion έκανε outsourcing σε όλα», δήλωσε ο Ρούντι Κλάιν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Specialist Engineering Contractors, ο οποίος περιλαμβάνει επιχειρήσεις χαλυβουργίας, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς. «Ήταν εταιρεία διαχείρισης, δεν ήταν κατασκευαστική εταιρεία ή εταιρεία υποδομών».
Η βρετανική εταιρεία κατασκευών και υπηρεσιών Carillion κατέρρευσε σήμερα όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, οδηγώντας την σε υποχρεωτική εκκαθάριση.
Η Carillion, που απασχολεί 43.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανόμενων 20.000 στη Βρετανία, παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών.
Η εταιρεία «παρείχε υπηρεσίες διαχείρισης και μερικές φορές όχι πολύ καλά» τόνισε ο Klein κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. Πρόσθεσε ότι «η απόδοση των πληρωμών στους προμηθευτές της ήταν τρομακτική».
Το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων της Carillion, με έδρα το Wolverhampton, καλύπτει όλη τη γκάμα της δημόσιας υποδομής της Βρετανίας, από κτιριακά προγράμματα για σχολεία και νοσοκομεία έως τα καλώδια τηλεπικοινωνιών, σιδηροδρόμους και τον παροπλισμό πυρηνικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η κατάρρευση της εταιρείας αφορά εκατοντάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και προμηνύει μια ακατάστατη εκκαθάριση της εταιρείας. Έχει επίσης προκαλέσει πολιτική κατακραυγή για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στις δημόσιες συμβάσεις.
Για αρχή, η ανακοίνωση εκκαθάρισης της Carillion είχε επίπτωση στην Speedy Hire Plc που συνεργαζόταν με την εταιρεία για την ενοικίαση εξοπλισμού. Η μετοχή κατέγραψε πτώση έως και 12%, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2015.Η Balfour Beatty Plc, η οποία έχει μια κοινοπραξία με την Carillion, δήλωσε ότι αναμένει να επηρεασθεί κατά 35-45 εκατομμύρια λίρες.
Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο τομέας με το μεγαλύτερο βαθμό outsourcing στη Βρετανία και η αποτυχία της Carillion θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο το σημερινό μοντέλο κρατικής ανάθεσης είναι σωστό, τόνισε ο Klein.
Ο επιχειρηματικός όμιλος προσπαθεί πλέον να αξιολογήσει την έκταση της έκθεσης των μελών του και αναζητά κυβερνητική στήριξη για το τι θα συμβεί σε αυτούς που θα επωμιστούν τα «φέσια» της Carillion.
[Bloomberg, newmoney.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ