Η δολοφονία Σέρβου πολιτικού στο Κόσοβο βάζει «φωτιά» στις σχέσεις των δυο χωρών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2d26ade1 9de6 4b8c 83ed 0b1e7cc94997

Η δολοφονία του μετριοπαθούς Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, την Τρίτη το πρωί από σφαίρες στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, αναζωπυρώνει τις τεταμένες σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου. Η Σερβία ήδη αντέδρασε οργισμένα, διακόπτοντας τις συνομιλίες με το Κόσοβο και ανακαλώντας την αντιπροσωπεία στ9 Βελιγράδι, ενώ ο Πρόεδρος Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ο ηλικίας 64 ετών Όλιβερ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής του τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έγινε στόχος επίθεσης γύρω στις 08:15 τοπική ώρα από δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ενώ έφθανε στην έδρα του κόμματός του που βρίσκεται σε ιδιωτική κατοικία της Μιτρόβιτσα. Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, και στον νότο των Αλβανών Κοσοβάρων.
Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο. Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.
Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου, που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.
 
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ