Κάτι ξεχωριστό: Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mouseio artou amfikleia
Το Μουσείο του Άρτου είναι ένα μονογραφικό μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.

Η έκθεσή του αντί να εμφανίζεται ακόμη μία φορά σαν καλοστημένη αποθήκη του παρελθόντος, ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με σαφέστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Κάθε αντικείμενο, αποκτά την ταυτότητα του και γίνεται μάρτυρας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία», με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α., αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο.
Η έκθεση συμπληρώνεται με δύο ενότητες:
To Ψωμί στον κύκλο του ανθρώπου (γέννηση, γάμος, θάνατος)
Το Ψωμί στον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, Θερισμός κ.λ.π.)
Τέλος, γίνεται αναφορά στο ψωμί στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας. Παράλληλα ο αφηγηματικός χαρακτήρας της Έκθεσης επιτρέπει ειδικότερες αναφορές όπως αυτή για το Ησιόδειο άροτρο καθώς και τον τελετουργικό άρτο.
Πλούσια η ποικιλία των ψωμιών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια, στα οποία φαίνεται καθαρά ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή του Δαδιού.
Ώρες λειτουργίας Μουσείων Άρτου & Επαγγελμάτων
Νοέμβριος έως Μάρτιος : Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00
Απρίλιος έως Οκτώβριος : Σάββατο και Κυριακή 11:00-16:00
Για την επίσκεψη group, σχολεία και συλλόγους μπορείτε να επικοινωνείτε με το 22340 23044
Δείτε στην εξαιρετική ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.breadmuseum.gr/ περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες του εγχειρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ