"Shutdown" στο ομοσπονδιακό αμερικανικό δημόσιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

trump shadow
Ένα ακριβώς χρόνο μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ παραλύει η λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου. Αλληλοκατηγορίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το shutdown.

Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Ντ. Τραμπ, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ. Από τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε ισχύ το λεγόμενο shutdown, δηλαδή η παράλυση του ομοσπονδιακού αμερικανικού δημοσίου. Παρά τις χθεσινοβραδινές προσπάθειες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Αμερικανική Γερουσία για την προσωρινή διασφάλιση της χρηματοδότησης του δημοσίου μια συμφωνία δεν ήταν εφικτή.
Μετά την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακ Κόνελ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για κυνική στάση: «Μια αναστολή λειτουργίας του δημοσίου ήταν εφικτή 100%. Τώρα ένα shutdown είναι γεγονός. Και όλα αυτά επειδή οι Δημοκρατικοί θυσιάζουν το καλό εκατομμυρίων Αμερικανών για πολιτικά παιχνίδια. Ίσως εδώ κάποιοι Δημοκρατικοί να αισθάνονται περήφανοι ότι έθεσαν εμπόδια στη διασφάλιση της χρηματοδότησης. Αυτό όμως που κατάφεραν είναι η παράλυση και της δικής τους κυβέρνησης».
Εδώ και καιρό τα δύο κόμματα διαφωνούν ριζικά στην προσφυγική πολιτική και την χρηματοδότηση της. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 800.000 μετανάστες και τις οικογένειές τους που ζουν εδώ και χρόνια παράνομα στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί τάσσονται κατά των σχεδίων Τραμπ για μερική απέλαση παράτυπων μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτουν νέες οικονομικές ενισχύσεις του αμερικανικού στρατού καθώς και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Πρόκειται για Trump shutdown»
Για τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ το αδιέξοδο στην χθεσινή ψηφοφορία φέρει την υπογραφή του Ντ. Τραμπ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι αντί να ενώσει δίχασε τους Αμερικανούς πολίτες: «Κύριε πρόεδρε των ΗΠΑ αν με ακούτε. Μοιάζει σαν να ήταν στόχος σας μια παράλυση του αμερικανικού δημοσίου, η οποία χρεώνεται αποκλειστικά σε εσάς. Θα ονομαστεί Trump shutdown, γιατί σε κανέναν άλλο εκτός στον πρόεδρο Ντ. Τραμπ δεν μπορεί να επιρριφθεί η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».
Από τα μεσάνυχτα ανεστάλη ή περιορίστηκε δραστικά η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Το λεγόμενο shutdown επηρεάζει και τα 1,4 Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν μισθό το επόμενο διάστημα.
Είναι η δεύτερη φορά από το 2013 που αναστέλλεται η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους. Τότε επί προεδρίας Ομπάμα το shutdown είχε διάρκεια 16 ημερών έως ότου αναγκαστούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί να συμφωνήσουν στη διασφάλιση χρηματοδότησης του αμερικανικού δημοσίου.
[DW]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ