To birdwatching, δηλαδή η παρατήρηση πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι μια δραστηριότητα πολύ γνωστή σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα διαδίδεται όλο και περισσότερο. Γιατί όμως να ενδιαφερθεί κάποιος για τα πτηνά και τον τρόπο ζωής τους;
Η ικανότητά τους να πετούν, που πάντα γοήτευε τον άνθρωπο, τα χρώματά τους, είναι μερικοί οπό τους λόγους που ωθούν σε αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα από την οποία μπορούν να προκύψουν σημαντικές μελέτες και έρευνες: οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους παρατηρητές πουλιών (birdwatchers) χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε επιστημονικές εκδόσεις και γίνονται μία σημαντική πηγή γνώσης για όσους αγαπούν τη φύση, ενώ είναι σημαντικές και για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Εξάλλου, το birdwatching είναι μια άλλη μορφή τουρισμού, ήπια, που φέρνει όμως σημαντικά κέρδη.
Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι το birdwatching γνωρίζει διεθνώς μεγάλη εξάπλωση. «Η παρατήρηση πουλιών είναι μια μάλλον νέα ασχολία στην Ελλάδα, είναι παλιά όμως στην Ευρώπη, ειδικά στην Αγγλία, και ακόμα παλαιότερη στην Αμερική» λέει στο «Πρακτορείο» ο Χρήστος Βλάχος επαγγελματίας φωτογράφος άγριας φύσης, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά και με το birdwatching & birdphotograhy guiding. «Είναι» συνεχίζει ο κ. Βλάχος «ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον χόμπι διότι συνδέεται με εξορμήσεις, με ωραίους τόπους, ωραίες εικόνες, με νέους φίλους, και βέβαια με αυτά τα όμορφα πλάσματα, τα πουλιά. Τα βλέπεις να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν νιώθουν ότι απειλούνται, όταν νιώθουν ότι μπαίνεις στον χώρο τους, όταν νιώθουν ότι φεύγεις από τον χώρο τους, βλέπεις πως ταΐζουν τα μικρά τους, πως μαζεύονται για να ταξιδέψουν, πως διαβάζουν τον καιρό». Εκτός όμως από την παρατήρηση των πουλιών γίνεται και φωτογράφισή τους.
Όπως λέει ο κ. Βλάχος «Αυτοί που ασχολούνται με τα πουλιά χωρίζονται σε δυο ομάδες: σε αυτούς που τα παρατηρούν, τους birdwatchers και σε αυτούς που τα φωτογραφίζουν, τους φωτογράφους, τους bird photographers. Και οι δύο ομάδες έχουν πολλά κοινά σημεία. Βέβαια, ένας φωτογράφος για να φωτογραφίσει ένα είδος, πρέπει να το έχει παρατηρήσει πριν. Είναι ένας συνδυασμός». Οι birdwatchers, αλλά και οι bird photographers αυξάνονται και στην Ελλάδα και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό. Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έγιναν τα τελευταία χρόνια πιο προσιτές σε σχέση με το παρελθόν. Βοήθησαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί παίρνει κάποιος τη φωτογραφία και αισθάνεται την ανάγκη να τη δείξει σε φίλους και γνωστούς. Και βέβαια βοηθά η ίδια η χώρα με τη μεγάλη ποικιλία ειδών που διαθέτει αλλά και τους υπέροχους τόπους, στους οποίους μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών.
«Η χώρα έχει 455 είδη πουλιών, έχει ποικιλία. Είναι πολλά, αν κάποιος σκεφτεί την έκταση της χώρας. Όμως, η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων. Γι’ αυτό και έχει πουλιά από την Ευρώπη, από την Ασία, από την Αφρική. Επίσης, βρίσκεται πάνω στη μεταναστευτική ρότα των πουλιών. Έτσι, στις περιόδους που αυτά μετακινούνται, την άνοιξη και το φθινόπωρο, μπορούμε να δούμε πολλά είδη στην Ελλάδα. Ακόμη, η ποικιλία αυτή των ειδών οφείλεται και στο ανάγλυφο της χώρας, διότι η Ελλάδα διαθέτει βουνά, κάμπους, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα, πολύ μεγάλο μήκος ακτών. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία όπου μπορεί κανείς να δει ή να φωτογραφίσει πουλιά. Από αυτά κάποια είναι πολύ δημοφιλή, όπως η Λέσβος, η Κερκίνη, το Δέλτα του Έβρου, ακόμη και η Αττική, κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει» επισημαίνει ο κ. Βλάχος.
Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα μας για να παρατηρήσουν πουλιά ή συνδυάζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα με παρατήρηση πουλιών. Υπάρχει όμως μέριμνα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού;
«Επειδή είμαι σε αυτόν τον χώρο, είμαι οδηγός -συνοδός ανθρώπων που θέλουν να δουν ή να φωτογραφίσουν πουλιά, γνωρίζω ότι η χώρα έχει διαφυγόντα κέρδη. Διότι πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό αντιλήφθηκαν ότι η χώρα είναι τόσο πλούσια σε είδη πουλιών αρκετά χρόνια πριν το αντιληφθούμε εμείς» τονίζει ο κ. Βλάχος σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης αυτού του είδους τουρισμού. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για «πράσινο» τουρισμό, εδώ έχουμε πολύ εξειδικευμένο «πράσινο» τουρισμό και μπορούμε να απευθυνθούμε σε ένα μεγάλο target group. Για παράδειγμα, η ορνιθολογική εταιρεία της Αγγλίας έχει 1.500.000 μέλη. Στην Αγγλία μπορούμε να απευθυνθούμε σε 1.500.000 ανθρώπους, το 5% από αυτούς να έρθει εδώ από μια φορά είναι σημαντικό. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί με αυτό το χόμπι στη Βόρεια Ευρώπη, στην Κεντρική Ευρώπη, στις γειτονικές χώρες, Ιταλία, Τουρκία και φυσικά στην Αμερική. Για τους Αμερικανούς μάλιστα όλα τα είδη που έχουμε είναι πολύ ενδιαφέροντα διότι δεν υπάρχουν στη δική τους ήπειρο».
Η παρατήρηση πουλιών φέρνει τουρίστες, οι βιότοποι όμως προστατεύονται επαρκώς;
«Στα σημεία που οι υπεύθυνοι γι’ αυτό Φορείς λειτουργούν σωστά οι βιότοποι προστατεύονται. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται οι νέοι και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Όλα είναι θέμα παιδείας, γνώσης και πληροφορίας. Πιστεύω ότι η πληροφορία πρέπει να διαχέεται διότι η προστασία της φύσης έρχεται μέσα από τη γνώση» υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος. Η παρατήρηση πουλιών δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλες μετακινήσεις, μπορεί να γίνει οπουδήποτε, στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου ή σε ένα πάρκο, είναι μια ενασχόληση που απαιτεί αγάπη για τη φύση και όχι ιδιαίτερο εξοπλισμό: είναι αρκετά, τουλάχιστον για την αρχή, ένα ζευγάρι κιάλια, ένα μολύβι, ένα σημειωματάριο για σημειώσεις σχετικά με το σχήμα, το χρώμα, τους τρόπους συμπεριφοράς κάθε είδους. Επίσης, η παρατήρηση πουλιών μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, αν και την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τη μετανάστευση των πουλιών, οι εικόνες είναι ασύγκριτες. Η Φύση όμως προσφέρει υπέροχο θέαμα όλο το χρόνο.
LINKS
https://www.facebook.com/Birdwatching-Birdphotography-in-Greece-250020251801059/
https://www.facebook.com/birdingingreece/
http://www.birdingingreece.gr/el/
Του Αλέξη Ηλιάδη
[dasarxeio.com]