Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – Κρίσιμες συναντήσεις για Σκοπιανό και χρέος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_6613Στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αναμένεται να έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων σε 4 βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ με τον ομόλογο του της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.
Του Φοίβου Κλαυδιανού
O δεύτερος τις διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την πέρασμα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, για τις οποίες θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί). Ο τρίτος τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Και ο τέταρτος τις επενδύσεις.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων επενδυτικού ενδιαφέροντος με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συζήτηση του πρωθυπουργού με την κυρία Λαγκάρντ, δεδομένης της επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκκίνηση των τεχνικών συζητήσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους (πλέον και με την επίσημη σφραγίδα του χθεσινού Eurogroup).
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, με τον οποίο η συζήτηση αναμένεται να προσανατολιστεί στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερης κρισιμότητας θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη, η αυριανή συνάντηση με τον κύριο Ζάεφ, ο οποίος έχει δείξει διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφραζαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική κυβέρνηση, με την σημείωση όμως ότι μένουν να φανούν και στην πράξη αυτές οι προθέσεις και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μαθιου Νίμιτς. Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός στον ομόλογο του.
Αρκετά σχετική με το θέμα της ΠΓΔΜ, θα είναι η συνάντηση με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιαοχάνες Χαν, καθώς αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, για την οποία έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:
-Τρίτη 23/01/2018
17:00: Συναντήσεις με επενδυτές
18:30: Συμμετοχή στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ
-Τετάρτη 24/01/2018
13:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»
14:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ
-Πέμπτη 25/01/2018
09:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς
10:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα
12:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς
13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν
15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί
17:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ