Από τη Σκωτία μέχρι τον Αμαζόνιο οι… 24 «Μακεδονίες» του κόσμου (βίντεο, φωτογραφίες)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno macedonies
«Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Αυτό έγραφε το κεντρικό σύνθημα πάνω από το βήμα των ομιλητών του μεγάλου συλλαλητηρίου για το όνομα της Μακεδονίας. «Η Μακεδονία είναι μία», έλεγε ένα από τα πολλά πανό της συγκέντρωσης… Είναι όμως έτσι; Όπως προκύπτει, οι Μακεδονίες είναι (τουλάχιστον) 24. Και είναι… παντού.

Οι… Μακεδονίες του Κόσμου
Τα πρωτεία κατέχουν οι Μακεδονίες των ΗΠΑ που ανέρχονται στις 17. Στην Κολομβία υπάρχουν δύο Μακεδονίες, η μία των οποίων είναι ένα χωριό στις όχθες του Αμαζονίου, ενώ Ρουμανία, Σκωτία και Βραζιλίαέχουν από μια. Αν σε αυτές συνυπολογίσουμε και την ελληνική Μακεδονία και την ΠΓΔΜ, τότε ο αριθμός αυξάνεται αισίως στις 24.
Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα geotargit, που ειδικεύεται σε γεωγραφικές αναλύσεις και στατιστικά, η πραγματικότητα που αγνοούσαμε έχει ως εξής:
Στη Μακεδονία της Αλαμπάμα ζουν 292 κάτοικοι. Στη Μακεδονία του Κονέκτικατ υπάρχει και το εθνικό πάρκο της Μακεδονίας με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη Τζώρτζια η Μακεδονία πήρε το όνομά της από μια εκκλησία Βαπτιστών που χτίστηκε το 1870. Στη Μακεδονία του Ιλινόι ζουν μόλις 63 άτομα. Στην ομώνυμη πόλη της Αϊόβα ζουν 246 κάτοικοι και η πόλη πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική Μακεδονία.

keimeno macedonies1
Τo κέντρο της Μακεδονίας στην Αϊόβα

Οι Μακεδόνες του Νιου Τζέρσεϊ ζουν σε μια γραφική πόλη με μονοκατοικίες, ενώ στην πόλη υπάρχει και ένα εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου. Στο Οχάιο οι κάτοικοι της Μακεδονίας (κεντρική φωτογραφία) είναι 11.188 και το όνομά της φαίνεται πως προήλθε από ένα ανέκδοτο μεταξύ μαθητών του 19ου αιώνα όταν πήγαν στο μικρό -τότε- χωριό για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Σχεδόν 7.000 κατοίκους έχει η Μακεδονία της Νότιας Καρολίνας.
keimeno macedonies2
Η ευαγγελική εκκλησία του Άρκανσο

Η Μακεδονία του Τενεσί έχει περίπου 5.000 κατοίκους, και το όνομα της περιοχής μέχρι και τον 19ο αιώνα ήταν Milledgeville. Η Μακεδονία στο Λίμπερτι του Τέξας ήταν μια μεγάλη παροικία ελλήνων εργατών στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέχρι το 1950 ο πληθυσμός ήταν στη συντριπτική του πλειοψηφία αμερικανικός αφρικανικής καταγωγής.
Πόλεις, περιοχές και χωριά με το όνομα Μακεδονία υπάρχουν επίσης σε Άρκανσο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισσισσίππι, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Βιρτζίνια.
H βραζιλιανική Μακεδονία βρίσκεται στο Σάο Πάολο και φαίνεται να έχει πάρει το όνομά της από την αρχαία Μακεδονία. Στη Macedônia ζουν σχεδόν 4.000 κάτοικοι.
keimeno macedonies3
Μακεδονία, Σάο Πάολο

Η σκωτσέζικη Μακεδονία απέχει από το Εδιμβούργο 48 χλμ. Η περιοχή έχει κερδίσει πολλά κηπευτικά βραβεία στους διαγωνισμούς “Beautiful Scotland” και “Britain in Bloom” για την ποιότητα των πάρκων και του τοπίου. Έχει πολλά υπαίθρια γλυπτά και έργα τέχνης που δημιούργησαν κατά παραγγελία καλλιτέχνες της πόλης στο ξεκίνημα της ανάπτυξης της.
Πάντως, στη γειτονιά μας η ρουμανική Μακεδονία είναι ένα χωριό στην περιοχή Τσιάκοβα, και έχει 470 κατοίκους.
H Μακεδονία ανήκει… στα ανακόντα της – Εξερευνώντας τη Μακεδονία του Αμαζονίου
Στην Κολομβία υπάρχουν δύο περιοχές με το όνομα Μακεδονία. Η μία πόλη βρίσκεται στο Μπολιβάρ, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Όμως η πιο… εξωτική Μακεδονία είναι εκείνη του Αμαζονίου.
keimeno macedonies4
Οι κάτοικοί της ανήκουν στις φυλές Τιχούνα, Κοκάμα και Τσαγκούα, μέλη των οποίων υπάρχουν εκτός από την Κολομβία, και στη Βραζιλία και το Περού.
Οι Τιχούνα που ζούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν το επώνυμο Μακέντο (Macedo), και εντοπίστηκαν από ιεραπόστολους οι οποίοι τους εκχριστιάνισαν. Οι Μακέντο, διαβάζοντας τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλίππους και τους Κορίνθιους διάβασαν και για μια μακρινή πόλη με ένα όνομα που έμοιαζε με το δικό τους: Macedo-nia.
keimeno macedonies5
Μακεδόνες στην ξύλινη καλύβα τους

Για αυτούς, ήταν μία περιοχή, ίσως μυθική, που υπήρχε μόνο στα χριστιανικά βιβλία των ιεραποστόλων. Αντιλαμβάνονταν όμως τη «Μακεδονία» ως ιερή γη και για αυτό ονόμασαν έτσι και το χωριό τους. Έτσι αρκετούς αιώνες αργότερα, μόλις το 1975, αποφάσισαν να μετονομάσουν το χωριό τους σε Μακεδονία.
https://youtu.be/b3YwRfMrWSw
Οι Μακεδόνες δεν ξεπερνούν σε αριθμό τους 800 κατοίκους και οι περισσότεροι είναι παιδιά και έφηβοι. Ασχολούνται με το ψάρεμα, το κυνήγι και τη χειροτεχνία και τα σπίτια τους είναι χτισμένα σε πασσάλους. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται μέσω του ποταμού και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων είναι οι τουρίστες.
Η Μακεδονία, που αντιμετώπιζε προβλήματα με τη μόλυνση του Αμαζονίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη κοινότητα του Αμαζονίου που κατάφερε να παράγει το δικό της νερό.
https://youtu.be/mImHsbTPuxE
Πηγές: Reader.gr, MixaniTouXronou.gr, us.geotargit.com, Wikipedia, exofitsio.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ