Ένας προγραμματιστής πίσω από τις απώλειες "μαμούθ" 100 δισ δολαρίων των κρυπτονομισμάτων;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bn

Η πτώση ήταν απότομη: Οι τιμές του bitcoin και δεκάδων άλλων κρυπτονομισμάτων στις 8 Ιανουαρίου έκαναν βουτιά, μειώνοντας μέσα σε μια μέρα τη συλλογική αγοραία αξία τους κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αναζήτηση της αιτίας του γεγονότος που συντάραξε τις αγορές οδηγεί σε μια διεύθυνση: Στο διαμέρισμα της φωτογραφίας, σε ένα νεόδμητο συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Long Island City, Queens της Νέας Υόρκης. 

Είναι ο χώρος εργασίας του Brandon Chez, του 31χρονου προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών πίσω από το coinmarketcap.com, μιας ιστοσελίδας που αποτελεί την κορυφαία πηγή δεδομένων παγκοσμίως για το bitcoin και εκατοντάδες άλλες κρυπτονομίσματα.
Στις 7 Ιανουαρίου, το coinmarketcap.com αποφάσισε να καταργήσει τα δεδομένα της δραστηριότητας των νοτιοκορεατικών χρηματιστηρίων από τους αλγόριθμους υπολογισμού τιμών-προσφοράς. Ο λόγος: οι τιμές υπήρξαν σημαντικά και σταθερά υψηλότερες από ότι σε άλλες χώρες, γεγονός που αφήνει σαφείς υπόνοιες για “φούσκα” τεχνητής χειραγώγησης των τιμώ του bitcoin. Χωρίς τα στοιχεία προσφοράς και ζήτησης της Νότιας Κορέας στις λίστες του CoinMarketCap, οι τιμές στον ιστότοπο υποχώρησαν ραγδαία. Η τιμή του κρυπτονομίσματος XRP, για παράδειγμα, έπεσε μονομιάς από περίπου 3,40 δολάρια σε 2,60 δολάρια.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο λειτουργίας του ιστότοπου. Επειδή ο Chez αρχικά δεν ανακοίνωσε την αλλαγή, κανείς δε γνώριζε γιατί συνέβαινε. Οι χρηματιστές πανικοβλήθηκαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν τι συμβαίνει μέσα από μηνύματα στο Reddit και άλλα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 10 Ιανουαρίου με την Wall Street Journal, ο Chez εξήγησε ότι το coinmarketcap.com αποφάσισε να κάνει την αλλαγή στον αλγόριθμό του το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, αν και παραμένει ασαφές πότε ακριβώς τέθηκε σε ισχύ. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές στην ιστοσελίδα του για το Bitcoin, το Ethereum, το XRP και δεκάδες άλλες κρυπτονομίσματα ξαφνικά εμφανίστηκαν αισθητά χαμηλότερες, κατά τουλάχιστον 15% ή και περισσότερο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, η CoinMarketCap δημοσίευσε μια δήλωση στο Twitter ότι “απέκλεισε ορισμένες κορεατικές συναλλαγές από τον υπολογισμό τιμών λόγω της εξαιρετικής απόκλισης των τιμών από τον υπόλοιπο κόσμο”.
Παρόλα αυτά, αντίθετα με τις παραινέσεις για μποϊκοτάζ της ιστοσελίδας, την ίδια ημέρα,  το coinmarketcap.com κατατάχθηκε 117ο σε παγκόσμιο επίπεδο από την Amazon, από την 142η θέση που ήταν πριν. Το Coinmarketcap.com κατατάχθηκε επίσης υψηλότερα από τους περισσότερους ιστότοπους ειδήσεων των Η.Π.Α., ακόμα και από τον γνωστό κινεζικό ιστότοπο λιανικής πώλησης Alibaba.com, που κατέλαβε την 174η θέση παγκοσμίως.
Καθόλου άσχημη επίδοση για μια εταιρία που δε διαθέτει εταιρικά γραφεία, κατάστημα, ούτε καν λογαριασμό στο Twitter και το Facebook!
Γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει τους κινδύνους της συγκεκριμένης αγοράς.
Με πληροφορίες από WallStreetJournal
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ