Στο 80% της οριστικής σύνταξης η προσωρινή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
IMG_6664«Κλείδωσε» το καθεστώς των νέων «ηλεκτρονικών» προσωρινών συντάξεων. Σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες εγκύκλιο η οποία προβλέπει πως όσοι υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να λάβουν σε ένα δίμηνο, ως προσωρινή παροχή, το 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους σύνταξης.
Η εγκύκλιος ανοίγει επίσης «παράθυρο» ώστε να λάβουν προσωρινή σύνταξη χηρείας με το ελάχιστο πλαφόν των 360 ευρώ και οι χήρες που λαμβάνουν ήδη προσωρινή με το νόμο Κατρούγκαλου αρκεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα αίτηση.
Ακόμη ορίζει πως θα δίδεται προσωρινή σύνταξη σε περιπτώσεις που εμπλέκονται πλασματικοί χρόνοι αρκεί να εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης – ανεξάρτητα από το αν η εξαγορά γίνεται τμηματικά με παρακράτηση από τη σύνταξη.
Αναλυτικά η εγκύκλιος αφορά όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά.
Συνεπώς διαμορφώνονται δύο ταχύτητες ασφαλισμένων:
Όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους μέσα σε δύο μήνες.
Όσοι υποβάλλουν έντυπη αίτηση παίρνουν ως προσωρινή το 50% των αποδοχών των τελευταίων 12 μηνών ασφάλισης με κατώτατο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτατο τα 768 ευρώ.
Εκτός από την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης σε όλα τα πεδία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της σύνταξης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι υποβάλλουν εντύπως στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ ειδική υπεύθυνη δήλωση ως προς την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών που δηλώνουν στην ηλεκτρονική αίτηση καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης.
Οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο οφείλουν να δηλώσουν τα Ταμεία στα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά, τον χρόνο και τις αποδοχές.
Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να καταθέσουν υπηρεσιακό σημείωμα του αρμόδιου τμήματος εισφορών σχετικά με τυχόν οφειλόμενες εισφορές.
Η προθεσμία για την απόδοση της προσωρινής σύνταξης είναι δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των έντυπων δικαιολογητικών ακόμη και αν πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ή την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ