Την προώθηση και προβολή των θέσεων των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά θεσμικά και μη ζητήματα που αγγίζουν μεταξύ άλλων θέματα φορολόγησης και δασμών, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και συσκευασιών, των απαραίτητων προδιαγραφών και επισημάνσεων στα προϊόντα καφέ, καθώς και τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης επιδιώκει η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ).
Παράλληλα, βασικό σκοπό της ένωσης αποτελεί η συμμετοχή στη διατύπωση των θέσεων, τη διαβούλευση αλλά και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Εταιρείες-ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ τα οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και το ευρύτερο φάσμα των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα είναι οι: ABEK Βεκράκος ΑΕ, Attica Terra FOOD AND DRINKS ΑΕΒΕ, Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου, Γρ. Παπαχατζής ΟΕ, Cafetex ΑΒΕΕ, Coca-Cola ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ (3E) ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ, Global Coffee Company HELLAS-IKE, Ι. Παφίλης & ΣΙΑ ΟΕ, Ι. Ταλούμης & ΣΙΑ, JACOBS DOUWE EGBERTS GR ΕΠΕ, JACOBS DOUWE EGBERTS ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΦΕ GR ΕΠΕ, KAWACOM Hellas ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΦΕ ΑΕ, NESTLE Hellas ΑΕ, Στάθης Γ. Κούκος & ΣΙΑ ΕΠΕ, Unistar ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΕΠΕ, ΣΥΝΚΑΦΕ ΑΒΕΕ.
Η πρώτη γενική συνέλευση της Ένωσης κατά τη διάρκεια της οποίας εκλέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, καθορίστηκαν με σαφήνεια ο σκοπός και οι στόχοι της, ενώ τέλος αποφασίστηκαν οι άμεσες δράσεις και οι προτεραιότητες που αφορούν το πρώτο διάστημα λειτουργίας της πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου.
Τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης εξέλεξαν ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Γιάννο Μπενόπουλο (Cafetex ΑΒΕΕ), Αντιπρόεδρο τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο (NESTLE Hellas ΑΕ), Γραμματέα τον κ. Αναστάσιο Γιάγκογλου (Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου), Ταμία τον κ. Γιώργο Κούκο (Στάθης Γ. Κούκος & ΣΙΑ ΕΠΕ) και μέλος τον κ. Γιώργο Σκούρτα (JACOBS DOUWE EGBERTS GR ΕΠΕ).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πρώτες δράσεις της Ε.Ε.Κ. στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης, τους οποίους η ένωση θεωρεί βασικές προτεραιότητες για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της. Αρχικά η Ε.Ε.Κ. αποσκοπεί στη μείωση ή και στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Επιπλέον, προσδοκά μέσα από τις δράσεις της, στην απλοποίηση και εν γένει διευκόλυνση του τεχνικού και διαχειριστικού πλαισίου που αφορά τις εξαγωγές καφέ, ενώ τέλος, ως τρίτος άξονας δραστηριοποίησης τέθηκε η εντατική προσπάθεια για την αντιμετώπιση και μείωση του λαθρεμπορίου καφέ, το οποίο αποτελεί το πλέον αναπτυσσόμενο πρόβλημα στον κλάδο.
Σε ότι αφορά τις συνέργιες της, η Ε.Ε.Κ. επιθυμεί να συνάψει συνεργασίες με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και άλλους παρεμφερείς φορείς σε τρίτες χώρες με σκοπό την προώθηση των κοινών επαγγελματικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεργασία και η συμμετοχή σε διεπαγγελματικούς ή άλλους εθνικούς φορείς για την προώθηση των θέσεων των επαγγελματιών της αγοράς του καφέ σε εθνικό επίπεδο, με την ιδιότητα του μέλους. Τέλος, μέσω της εκπόνησης μελετών σε σχέση με τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα, η Ε.Ε.Κ. προσβλέπει στη συμμετοχή της σε αντίστοιχες έρευνες που διενεργούνται από εθνικούς ή αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς φορείς.