Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

episkepsi servos geetha ellas
Από 24 έως 26 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Σερβίας, General Ljubiša Diković, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ” η επίσημη τελετή υποδοχής του General Ljubiša Diković.

Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της ακαδημαϊκής, ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών.
Ειδική μνεία έγινε στην πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων μονάδων ειδικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε ασκήσεις στους τομείς πολιτικής προστασίας και χειρισμού κρίσεων, καθώς και στη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της Σερβίας στον Σχηματισμό Μάχης “HELBROC”.
ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:
Το μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου απαιτεί συνεργασίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.
Οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και υλοποιούν στρατιωτικές συνεργασίες με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την πραγματοποίηση άσκησης ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω κρατών. Ο Σέρβος Αρχηγός συμφώνησε με την πρόταση.
Η ευρεία συμμετοχή προσωπικού των Σερβικών ΕΔ σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελληνικών ΕΔ (π.χ. Παραγωγικές Σχολές, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ, ΚΕΝΑΠ) καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.
episkepsi servos geetha ellas1
Ο General Ljubiša Diković κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε επίσης για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ.
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ο General Ljubiša Diković επισκέφθηκε το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ‘’Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, ενώ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στον Ασπρόπυργο, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ