Αλέξης Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε μια εθνική γραμμή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
IMG_6847Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, λίγο πριν την επίσημη ενημέρωση του ανώτερου πολιτειακού άρχοντα για τις συνομιλίες στο Νταβός και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
Η συζήτηση άρχισε με την διαπίστωση του προέδρου για το κρύο και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ήρθαμε από τα χιόνια, οπότε αυτό το κρύο δεν είναι τίποτα.
https://youtu.be/LFgDzO82KDg
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς τον πρόεδρο ότι έχουμε εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα, τα οποία, όπως είπε, «παραμένουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική μας». Αν δεν επιδιώξουμε λύση θα τα βρούμε μπροστά μας, ενδεχομένως σε δυσκολότερες περιστάσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για το θέμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι έχουν επιλυθεί ζητήματα που «εκκρεμούσαν επί 70 χρόνια», και ότι έχει γίνει «εξαιρετική δουλειά».
Για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ίδιο επίπεδο, ανέφερε ωστόσο έγινε προσπάθεια προσέγγισης και σημαντικά βήματα προς την κατανόηση ότι οι βόρειοι γείτονες πρέπει να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις εξαγγελίες Ζάεφ για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Εθνικής Οδού που ενώνει τις δύο χώρες και σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει μία εντατικοποίηση της προσέγγισης Αθηνών – Σκοπίων και επισήμανε ότι «κυρίως στην εξωτερική πολιτική η χώρα έχει συνέχεια».
Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα».
Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι άρχισε η έρευνα για τον εντοπισμό και την εκταφή των Ελλήνων που έπεσαν στο Αλβανικό Μέτωπο, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «πολύ θετικό βήμα» για την εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως άλλωστε και «η χορήγηση ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Αναστάσιο».
Για το θέμα των Σκοπίων και ειδικότερα για τον αλυτρωτισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «δεν είναι ένα θέμα που το θέτει η Ελλάδα, αλλά συνολικά η Ευρώπη». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό πρέπει να «κατανοητό από όλους τους γείτονες μας», καθώς ο «αλυτρωτισμός είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ανέφερε μάλιστα ειδικά για την ΠΓΔΜ, ότι οι πρώτοι που έθεσαν θέμα αλυτρωτισμού ήταν οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε αυτό το κράτος στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ