Ραγδαίες εξελίξεις στον διαδικτυακό τζόγο: Να ασχοληθούν οι φορολογικές αρχές και η Δικαιοσύνη με ΟΛΕΣ τις αμαρτωλές εταιρείες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα και στον διαδικτυακό τζόγο, αφού όπως έγινε γνωστό οι αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλόγισαν πρόστιμο 186,77 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία “GVC Holding” της οποίας θυγατρική είναι η Sporting Odds Limited, η οποία διαχειρίζεται για την Ελλάδα τις στοιχηματικές εταιρείες Sportingbet.gr, vistaber.gr και bwin.gr.
Ο καταλογισμός αφορά τα ανέλεγκτα φορολογικά έτη 2010 και 2011 και διενεργήθηκε από τον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ). Εκείνο, όμως, που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η εν λόγω εταιρεία είναι μόνο μία από εκείνες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον διαδικτυακό τζόγο και οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή. Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή όλων αυτών των εταιρειών υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια και πρέπει οι αρμόδιες αρχές να δραστηριοποιηθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να πληρώσουν τα χρήματα που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο, άρα στον ελληνικό λαό. Και φυσικά, εκτός από την εν λόγω εταιρεία υπάρχουν εταιρείες με ΠΟΛΥ μεγαλύτερους τζίρους και κέρδη που δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 24 εταιρείες που έλαβαν άδειες με τον διαβόητο νόμο 4002/11 που έφερε εσπευσμένα στη Βουλή ο Βενιζέλος το 2011. Το διάτρητο αυτό νομοθέτημα, το οποίο σημειωτέον υποτίθεται ότι αποτελούσε ένα μεταβατικό στάδιο με περίοδο ισχύος 4 ετών, επέτρεψε τη δημιουργία και την εγκαθίδρυση ενός πολύπλοκου μηχανισμού που διασφάλιζε την απουσία νομικής και φορολογικής λογοδοσίας εκ μέρους των μετόχων των εν λόγω εταιριών
Την χρονική περίοδο 2010-2013 οι 24 εταιρείες διαδικτυακού τζόγου που φιλοδοξούν να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά, έκαναν τεράστιους τζίρους, χωρίς να έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες αυτές, όχι μόνο παραβίαζαν συστηματικά τα αποκλειστικά δικαιώματά του ΟΠΑΠ, προσφέροντας τόσο παίγνια αθλητικού στοιχηματισμού, όσο και άλλου είδους τυχερά παίγνια, βασισμένα σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών, αλλά και ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο, πέραν των κινδύνων, που για την κάθε ελληνική οικογένεια εγκυμονούσε και εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους.
Οι 24 “μαλτέζικες” εταιρείες μπορεί να απέκτησαν προσωρινές άδειες, μπορεί κάποιες να απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ το 2013, αλλά η δραστηριότητά τους πρέπει να ελεγχθεί σε όλη τους την έκταση. Στην περίοδο 2010-2013 θα αναζητήσει κανείς τους μεγάλους τζίρους των δισεκατομμυρίων και τα τεράστια χαμένα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.
Δείτε τώρα ένα παράδειγμα. Μία από τις φερόμενες άδειες φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2010 ενώ η ίδια άδεια σε άλλους ιστοτόπους φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012, μετά δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011. Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2011 και το 2012 έδειχνε να μην έχει καθόλου έσοδα από την παροχή στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και έτσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα πως είναι δυνατόν η εν λόγω εταιρεία να παρείχε πράγματι υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά την 22α Αυγούστου 2011, όπως προϋπέθετε ο νόμος 4002/2011. Από τις δημοσιευμένες καταστάσεις τής εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι το έτος 2013 ο τζίρος της από στοίχημα και άλλα τυχερά παίγνια εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1,02 δισ. ευρώ.
Προσέξτε τώρα: Συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί κατά παράβαση του νόμου, αλλά και έχει στερήσει σημαντικότατα έσοδα από το δημόσιο, αποφεύγοντας την οικειοθελή φορολογία, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο μεταβατικό καθεστώς που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Μπορεί να φανταστεί λοιπόν ο κάθε ένας ποιοι είναι οι τζίροι των Offshore εταιρειών σε όλη τους την έκταση. Μπορεί να φανταστεί και το μεγάλο παιχνίδι που στήθηκε με ζημιωμένο το ελληνικό Δημόσιο.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Καλώς καλείται η GVC Holding καλείται να πληρώσει το πρόστιμο, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι έλεγχοι σε ΟΛΕΣ τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ζημιώνοντας, ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο. Συνεπώς η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες φορολογικές αρχές πρέπει να κινηθούν με την ίδια αποφασιστικότητα έναντι ΟΛΩΝ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον διαδικτυακό τζόγο.
Και το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι το εξής: Σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται οι έλεγχοι για τις αμαρτωλές εταιρείες του διαδικτυακού τζόγου, για υποθέσεις, δηλαδή, που ξεσκονίζουν εδώ και καιρό οι αρμόδιες αρχές;