Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον και στη Βρετανία το online grooming, με τις εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης να βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών, μετά την αποκάλυψη της Αστυνομίας ότι έχουν διερευνηθεί πέραν των 1.300 ισχυρισμών ότι παιδιά έχουν πέσει θύματα αποπλάνησης από επιτήδειους στα γνωστά chat rooms.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται πολλές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Snapchat και Instagram, που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα την επικοινωνία με ένα παιδί και δεν κάνουν όσα θα μπορούσαν να κάνουν, προκειμένου να αποτρέψουν την αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου σε παιδιά.
Ο όρος «grooming» περιγράφει τη συμπεριφορά εκείνη του διαδικτυακού χρήστη που έχει σκοπό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο παιδί ώστε να πραγματοποιήσει μαζί του μια μυστική συνάντηση. Η σεξουαλική κακοποίηση του θύματος, η σωματική βία ή η παιδική πορνεία και η κακοποίηση μέσω πορνογραφικού υλικού μπορεί να είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, κάτι που καθιστά το «grooming» ένα είδος ψυχολογικού χειρισμού που διεξάγεται μέσω του διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων ή άλλων τεχνολογιών.
Ο ψυχολογικός και πνευματικός χειρισμός που ενυπάρχει στο φαινόμενο του grooming είναι μια διαδικασία που συνήθως κρατάει αρκετό χρονικό διάστημα. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτός που συνομιλεί είναι ένας ξένος. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο θύτης χειραγωγούσε το παιδί για περίπου δύο χρόνια πριν πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση και εν τέλει σεξουαλική κακοποίηση.
Η διαδικασία της αποπλάνησης του παιδιού μέσω διαδικτύου περνά συνήθως από τέσσερα στάδια κατά τη διάρκεια των οποίων ο θύτης χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνικές.
1) Προετοιμασία της επαφής.
2) Επαφή με το θύμα και δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης.
3) Προετοιμασία για την προσωπική συνάντηση.
4) Προσωπική συνάντηση.
Η προσωπική συνάντηση είναι ο κύριος και πρωταρχικό στόχος του θύτη.
Τα θύματα του grooming είναι συνήθως έφηβοι ηλικίας 11 έως 17 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνες το κορίτσια είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το φαινόμενο από τα αγόρια.
https://youtu.be/Pt-9NI1qCKI
Χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνουν τα παιδιά ασφαλή
Θυμόμαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι.
Προσέχουμε ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν «φίλοι» μας στο διαδίκτυο και µε ποιους μιλάμε.
Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόμαστε.
Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας.
Δεν βάζουμε προκλητικά ονόματα στο προφίλ µας.
Δεν κανονίζουμε ποτέ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουμε, ακόμα και αν έχουμε γίνει «φίλοι» στο διαδίκτυο.
Δεν ανταλλάζουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να μείνουν για πάντα στο διαδίκτυο και να διανεµηθούν στον οποιονδήποτε.
Δεν δελεαζόµαστε από χρήµατα και δώρα.
Ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που εµπιστευόµαστε και ξέρουµε ότι µας αγαπάει.
Έχουμε στο νου µας ότι ακόµα και αν ο συνοµιλητής µας στο διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι µέλος ενός ευρύτερου κυκλώµατος που εκµεταλλεύεται παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουµε σε κανένα εκβιασµό και θυµόµαστε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε για συμβουλή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
[philenews]