Στα Σκόπια μεταφέρεται ο διαπραγματευτικός πυρετός για το θέμα της ονομασία της πΓΔΜ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια και αύριο θα έχεις συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.
http://www.dailymotion.com/video/x6dyhl1
Ο κ. Νίμιτς έχει στις βαλίτσες του τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως του παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αποτελούν μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.
https://www.youtube.com/watch?v=E7JwD96ICJE#action=share
«Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές… Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία, σύνθετη -όπως έχουν συμφωνήσει όλοι-, αυτή να μην είναι στην αγγλική να είναι στις γλώσσες αυτής της χώρας. Η γλώσσα αυτής της χώρας θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αμετάφραστη» .
Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε μάλιστα την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.
«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ.
Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει δημοσίως πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τις προτάσεις της Ελλάδας. Όπως επίσης, δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μείζον θέμα της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο περιέχει και τα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις.
Τι θέλει η Αθήνα
Σε κάθε περίπτωση οι τρεις πόλοι της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό αλλάζουν. Δεν είναι οι δύο εκπρόσωποι και ο κύριος Νίμιτς, είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο κύριος Νίμιτς, δηλαδή ο κύριος Κοτζιάς, ο κύριος Ντιμιτρόφ και ο κύριος Νίμιτς.
https://www.youtube.com/watch?v=gZT2mo7wOg0#action=share
Αυτοί πλέον παίρνουν στα χέρια τους την διαπραγμάτευση, παραμερίζουν δηλαδή οι διαπραγματευτές, κυρίως λόγω του προβλήματος που είχαν οι Σκοπιανοί με τον διαπραγματευτή τους που δεν είναι των πολιτικών πεποιθήσεων της κυβέρνησης.
Η ελληνική πλευρά ότι έχει ένα προβάδισμα στις κινήσεις με το γεγονός ότι έχει καταφέρει να επιβάλλει και να κερδίσει τη συμφωνία των Σκοπιανών ότι εμείς θα γράψουμε αυτό το περιβόητο σχέδιο συμφώνου, θα τους το δώσουμε (δεν είναι take it or leave it), θα γίνει διαβούλευση επ΄αυτού όμως εμείς θα έχουμε κάνει την πρώτη σύνταξη.
Από εκεί και πέρα στο σύμφωνο θα έχουμε τα πάντα. Ποια είναι αυτά; Ένα όνομα που θα είναι σλαβικό, να μην μεταφράζεται, μάλιστα ο κύριος Κοτζιάς χρησιμοποίησε και ένα εύστοχο παράδειγμα, τη Σρι Λάνκα, που δεν έχει αγγλικό όνομα όμως όλοι την αποκαλούν Σρι Λάνκα.
Το δεύτερο είναι το δεσμευτικό πλαίσιο που θέλουμε να έχουμε για τον αλυτρωτισμό. Επειδή το κλειδί των κινήσεων ανήκει στα Σκόπια, εμείς θα θελήσουμε να βάλουμε και μια διεθνή συμφωνία, ένα ακόμη υπέρτερο νομικό στάδιο και βεβαίως προφανώς θα έχει εξάρτηση και από το κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και της ενταξιακής τους πορείας προς αυτήν.
Πρεσάρει ο Νίμιτς, χωρίς χρονοδιάγραμμα ο Κοτζιάς
Λύση τώρα στο Σκοπιανό ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ ζήτησε ο Μάθιου Νίμιτς, με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά πως για την Αθήνα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Επίσης, ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
“Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί. Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα”, τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Η δήλωση στήριξης του Αμερικανού πρέσβη
Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του ζητήματος με την πΓΔΜ εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ιστορίες», ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
«Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» είπε ο κ. Πάιατ. Εξέφρασε την άποψη ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν την διπλωματία αυτή την ώρα είναι αφήνοντας την διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς (σ.σ. παρεμβάσεις από) εξωτερικούς παράγοντες» ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «εάν υπάρχει ένα σχέδιο Β για την πΓΔΜ ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ», λέγοντας ότι πως έχει μάθει ως διπλωμάτης να μην απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, «ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας».