Ξηρασία χωρίς προηγούμενο στη Νότιο Αφρική – Αντίστροφη μέτρηση για την “Ημέρα Μηδέν”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

south africa seira nero
Δραματική κατάσταση επικρατεί στη Νότιο Αφρική και στο Κέιπ Τάουν λόγω της ξηρασίας. Σύμφωνα με τις αρχές, η 16η Απριλίου έχει οριστεί ως ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝ, δηλαδή ως η μέρα κατά την οποία θα διακοπεί η παροχή νερού για τα 4.000.000 κατοίκους του Κέιπ Τάουν.

Συγκλονιστικές είναι οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το φράγμα Theewaterskloof, τη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού του Κέιπ Τάουν, σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Το φράγμα έχει χωρητικότητα άνω των 480 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η στάθμη του νερού βρισκόταν στο 14%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έπεσε στο 13%.

Στη δορυφορική εικόνα αριστερά φαίνεται η ευρύτερη περιοχή στις 6/1/2011, ενώ στη δεξιά εικόνα η ίδια περιοχή στις 24/1/2018.

south africa satelite fragma

Το 2014 το φράγμα πλησίασε την πληρότητα, αλλά τα χρόνια που ακολούθησαν επικράτησε έντονη ξηρασία και ανομβρία. Το 2015 το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης ήταν 325 χιλιοστά, το 2016 μειώθηκε στα 221 χιλιοστά, ενώ το 2017 καταγράφηκαν μόλις 157 χιλιοστά βροχής.

Στις 29/1/2018, οι έξι ταμιευτήρες της περιοχής του Cape Town ήταν πλήρεις κατά μόλις 26% της συνολικής τους χωρητικότητας, με το φράγμα Theewaterskloof να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχές σχεδόν το 70% του νερού που χρησιμοποιείται στο Κέιπ Τάουν, καταναλώνεται σε σπίτια.

ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ως Ημέρα Μηδέν “προβλέπεται” η 16η Απριλίου, δηλαδή η ημέρα κατά την οποίο το μέσο επίπεδο όλων των ταμιευτήρων που εξυπηρετούν την πόλη θα πέσει κάτω από το 13,5%. Η ακριβής ημερομηνία της Ημέρας Μηδέν αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο ο δήμαρχος του Κέιπ Τάουν προειδοποιεί ότι με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης νερού, η ημέρα ίσως έλθει ακόμα συντομότερα.

Την ημέρα μηδέν η παροχή νερού θα διακοπεί παντού, εκτός από τα νοσοκομεία και τις κοινόχρηστες βρύσες. Οι κάτοικοι θα πρέπει να συλλέγουν νερό από περίπου 200 σημεία συλλογής στην πόλη. Ήδη έχει επιβληθεί ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού ανά άτομο. Στους κατοίκους που χρησιμοποιούν πολύ νερό θα επιβάλλονται πρόστιμα ή θα τοποθετηθούν συσκευές που θα περιορίζουν την παροχή νερού.

[meteo.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ