O χάρτης του μυαλού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

brain1
Οι χάρτες κάθε τύπου συνδέονται πάντοτε με την επιθυμία της εξερεύνησης, με ένα έντονο αίσθημα συνυφασμένο με την ανακάλυψη νέων κόσμων. Η εξέλιξη της χαρτογραφίας βοηθά κάθε εποχή τις νεότερες γενιές να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του κόσμου που ζουν. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ένας νέος τύπος χαρτογράφησης, που δεν έχει σχέση με εδάφη, θάλασσες και πόλεις. Πρόκειται για τη χαρτογράφηση των ανεξερεύνητων περιοχών ενός μυστηριώδους οργάνου, το οποίο συνδέεται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Αναφερόμαστε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 
Αυτή την εβδομάδα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημοσίευσαν την πιο περίπλοκη, μέχρι σήμερα, χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού. Καθώς πρόκειται για το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, η παρατήρηση και η αναγνώριση των βασικών στοιχείων της δομής του θεωρείται ευκολότερη, δεδομένου ότι η επιφάνειά του είναι χαραγμένη από διακριτά μοτίβα που, συχνά, παραπέμπουν σε λόφους και κοιλάδες. Αρκετοί πιστεύουν, επίσης, ότι ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελεί την έδρα της ανθρώπινης νοημοσύνης, επειδή δεν επεξεργάζεται μόνο πληροφορίες από όλες τις αισθήσεις μας αλλά συνδέεται και με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι ο σχεδιασμός, η στρατηγική και ο αυτό-έλεγχος.
Αν και οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει, εδώ και αρκετό καιρό, τη δομική όψη του εγκεφαλικού φλοιού, δεν είχαν καταφέρει να καταγράψουν τον λειτουργικό τρόπο οργάνωσης των διαφορετικών περιοχών του. Παλαιότερα, ένας επιστήμονας μπορούσε να βασίσει τη χαρτογράφηση σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα του εγκεφάλου: στη δομή, στις συνδέσεις ή στους διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ξεκάθαρο. Αφορούσε μόνο την ιδιότητα του εγκεφάλου που ο επιστήμονας είχε επικεντρωθεί. Συνεπώς, οι χάρτες που προέκυπταν ήταν αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, και οι ερευνητές είχαν βασικές διαφωνίες μεταξύ τους.
Η νέα τεχνολογία υπόσχεται, όμως, χαρτογραφήσεις υψηλής ακρίβειας που βασίζονται σε παρατηρήσεις διαφορετικών ιδιοτήτων μεγάλου αριθμού εγκεφάλων. Η ευκολότερη, σήμερα, επεξεργασία και σύγκριση μεγάλου όγκου δεδομένων επιτρέπει και την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για τη δομή και τη λειτουργία του θαύματος που ονομάζεται ανθρώπινος εγκέφαλος.
https://youtu.be/UHDfvfYCY0U
thalesandfriends
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ