Εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν η τεχνολογία της εποχής δεν μπορούσε να συγκεντρώσει με τόσο αποτελεσματικό τρόπο τη γνώση και τα πολιτισμικά αγαθά της ανθρωπότητας, στα Μουσεία και στις Βιβλιοθήκες του Βατικανού συλλέγονταν σπάνια αντικείμενα και ακριβοθώρητα χειρόγραφα, χαρακτικά, σχέδια, επιστολές, σημειώσεις καλλιτεχνών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Ήταν το απόσταγμα της γνώσης και της σκέψης πολλών αιώνων. Στα χρόνια της περίφημης Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν πρόσβαση στους θησαυρούς της γνώσης.
Με το πέρασμα του χρόνου, οι συλλογές του Βατικανού εμπλουτίστηκαν. Σήμερα μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε αυτές μοναδικά αντικείμενα και βιβλία από διαφορετικές τοποθεσίες και περιόδους: από την αρχαιότητα και την Αναγέννηση, μέχρι τη νεώτερη εποχή με έργα θρησκευτικού θέματος, εκπροσώπων της ιμπρεσιονιστικής, σουρεαλιστικής, κυβιστικής και εξπρεσιονιστικής τέχνης.
Η πρόσβαση στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης του Βατικανού παρέμενε, μέχρι πρόσφατα, αρκετά δύσκολη, επειδή η σπανιότητα και η ευαισθησία των περισσότερων χειρογράφων απαιτεί την απομόνωση και την προστασία τους. Η τεχνολογική εποχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γνώση, δεν ευνοεί την μυστικότητα και την εσωστρέφεια. Για αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των χειρογράφων του Βατικανού ψηφιοποιείται σταδιακά, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους χωρίς τον κίνδυνο της φθοράς.
Το εγχείρημα με τίτλο Digital Vatican Library περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 15.000 χειρόγραφων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και την πλήρη ψηφιοποίηση της συλλογής, με περισσότερα από 80.000 χειρόγραφα από την εποχή του Μεσαίωνα και έπειτα, στο διάστημα της επόμενης δεκαετίας. Προς το παρόν, οι διαδικτυακοί επισκέπτες της πλατφόρμας Digivatlib έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν ή να μελετήσουν 5.300 χειρόγραφα από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, εκτός από μια σπάνια έκδοση της Αινειάδαςτου Βιργιλίου, μπορούν να θαυμάσουν μια δίγλωσση (ελληνικά και λατινικά), εικονογραφημένη έκδοση της Ιλιάδας του Ομήρου, ένα περίτεχνο προ-κολομβιανό χειρόγραφο των Αζτέκων, μια εξαιρετική ακουαρέλα ιαπωνικής ζωγραφικής, απρόβλεπτες απεικονίσεις της Κόλασης του Δάντη και δεκάδες ακόμη σπάνια ντοκουμέντα.
Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας είναι έξυπνα δομημένος, ώστε να διευκολύνει την εύκολη περιήγηση των χρηστών, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν σε ό,τι αναζητούν από διαφορετικές διαδρομές.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση, εδώ
Πηγή: Open Culture
infiltr8or