Μία απόφαση χωρίς προηγούμενο: Καθαίρεση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tsarneski richard
Μία απόφαση χωρίς προηγούμενο: ο Πολωνός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρίσαρντ Τσαρνέσκι εκπίπτει από το αξίωμά του λόγω «απρεπούς συμπεριφοράς».

Αυτό αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές σε μυστική ψηφοφορία το μεσημέρι της Τετάρτης στο Στρασβούργο με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό του Κοινοβουλίου πλειοψηφία δύο τρίτων επί των ψηφισάντων. Συγκεκριμένα, 447 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της σχετικής εισήγησης που είχε υποβάλει η Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ 196 την καταψήφισαν. Όπως συμβαίνει και στις ψηφοφορίες για την εκλογή αντιπροέδρων, οι αποχές δεν προσμετρήθηκαν. Η πολιτική ομάδα του Ρίσαρντ Τσαρνέσκι, οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές», διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την ερμηνεία του κανονισμού, αλλά ο πρόεδρος του Σώματος Αντόνιο Ταγιάνι απέρριψε τις σχετικές ενστάσεις.
Ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που συμφώνησαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ο λόγος για την καθολική αγανάκτηση: ο Τσαρνέσκι, στέλεχος του υπερσυντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), είχε επιτεθεί φραστικά στην Πολωνή ευρωβουλευτή Ρόζα Τουν, χρησιμοποιώντας μάλιστα πρωτοφανείς εκφράσεις. Την συνέκρινε με συνεργάτες των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλώντας την «szmalcownik», μία λέξη που δύσκολα μεταφράζεται, αλλά ουσιαστικά χαρακτηρίζει τους συνεργάτες των ναζί που κατέδιδαν ή εκβίαζαν Εβραίους στην κατεχόμενη Πολωνία.
Καθεστωτική νοοτροπία
Η Ρόζα Τουν είχε προκαλέσει την μήνιν του Τσαρνιέσκι όταν, μιλώντας σε εκπομπή του ARTE, άσκησε έντονη κριτική στη σημερινή, υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» αποδεικνύει μία καθεστωτική αντίληψη, ταυτίζοντας την κυβέρνησή του με ολόκληρη τη χώρα και θεωρώντας κατά συνέπεια ότι όποιος Πολωνός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, προσβάλλει την πατρίδα του. Αλλά το τελευταίο περιστατικό ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. «Δεν δεχόμαστε να μας εκπροσωπεί πλέον αυτός» είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο ίδιος ο Τσαρνέσκι αρνείται τις κατηγορίες περί απρεπούς συμπεριφοράς και πρόσφατα είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη φραστική επίθεση στη Ρόζα Τουν, λέγοντας ότι μιλούσε «ως ιστορικός», επιχειρώντας να συγκρίνει διάφορες περιόδους της νεότερης πολωνικής ιστορίας. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής, παρά την έκπτωση από το αξίωμα του αντιπροέδρου.
[DW]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ