https://youtu.be/hEHLNZgWEVQ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ κ. GIORGI MARGVELASHVILI
Αθήνα, 8.2.2018
Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, επέκεινα δε στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο Λαών μας. Ήδη οι συχνές επαφές μεταξύ των Χωρών μας, ιδίως αφότου έχουμε συνάψει διπλωματικές σχέσεις, έχουν δημιουργήσει ένα άριστο κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση.
I. Θέλω, εκ προοιμίου, να εξάρω την διαχρονική προσωπική σας συμβολή στην δημιουργία στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της θητείας σας ως Υπουργού Παιδείας της Γεωργίας, όταν ενισχύσατε ουσιωδώς το έργο του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών Σπουδών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας.II. Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη και της διμερούς οικονομικής μας συνεργασίας. Όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα θ’ αποτελέσουν αντικείμενο των επαφών σας με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
III. Η Ελλάδα, υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης, η Ελλάδα, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.
IIII. Υπ’ αυτό το πνεύμα η Ελλάδα υπερασπίζεται τα Εθνικά της Θέματα, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, οι θέσεις της Ελλάδας επί των Εθνικών της Θεμάτων έχουν ως εξής:
Α. Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.
Β. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το statusquo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δ. Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία. Τέλος, οι θέσεις της Αλβανικής ηγεσίας που εγείρουν παντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοούν την μεταξύ μας φιλία καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος Χώρας.
Κύριε Πρόεδρε,
Αν έκανα κ. Πρόεδρε αυτή την εκτενή ανάλυση των θέσεών μας, είναι για να σας δείξω ότι για μας τους Έλληνες ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και σε αυτό το πλαίσιο θα είμαστε δίπλα σας για τα ζητήματα που αφορούν την δική σας χώρα.Η Ελλάδα είναι έτοιμη, το είπα και από την αρχή, κλείνω με αυτό, είναι έτοιμη να στηρίξει, γιατί γνωρίζουμε ποια προβλήματα έχετε. Κάθε φορά που έχετε δίκιο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάθε φορά που πρέπει και για την χώρα σας να εφαρμοσθεί στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, θα είμαστε δίπλα σας. Και επαναλαμβάνω. Στηρίζουμε την σύσφιξη των σχέσεών σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σας, σαν έναν βασικό προσανατολισμό, και θεωρούμε επίσης ότι αυτό έχει σημασία και για την γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα θα είναι σύμμαχός σας.
Σας καλωσορίζω εκ νέου και εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίσκεψή σας. Εύχομαι επίσης να απολαύσετε όλες τις πλευρές της παραδοσιακής Ελληνικής φιλοξενίας.