13/04/2021

Ο Πρόεδρος δεν ξέχασε τους μάρτυρες του Πόντου…


image 374Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Γεωργίας κ. Γκίοργκι Μαρκβελασβίλι, παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, μεσ’ από την ιστορία της, ότι ξέρει να μένει ειλικρινής και πιστή στην φιλία της με τις άλλες χώρες, γεγονός, το οποίο συμβαίνει και με την Γεωργία και πρόσθεσε ότι η χώρα μας, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας και των Λαών μας και υπενθύμισε ότι το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση έχει προετοιμασθεί καταλλήλως, μέσω των επαφών μεταξύ των Χωρών μας στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν.
Αφού σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο Λαών χάνονται στο βάθος των αιώνων αναφέρθηκε στην νεότερη ιστορία μας, υπενθυμίζοντας ότι η Γεωργία αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων, προερχόμενων από τον μαρτυρικό Πόντο, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην μνήμη των Ελλήνων, παραμένει βαθιά χαραγμένη η τότε αποστολή του μεγάλου συγγραφέα μας Νίκου Καζαντζάκη στην Γεωργία, για την παροχή βοήθειας στους κατατρεγμένους Έλληνες πρόσφυγες.
«Φθάνοντας στις μέρες μας, υπενθυμίζω το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της Γεωργίας ώθησε χιλιάδες Γεωργιανούς στην Ελλάδα στην οποία εντάχθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Και έτσι αποτελούν σήμερα μιαν από τις μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες, η οποία εργάζεται στην Χώρα μας ειρηνικά και δημιουργικά. Ενώ οι συγκρούσεις στην Αμπχαζία οδήγησαν τον, προ αιώνων, Ελληνισμό του Σοχούμι και άλλων γειτονικών πόλεων σ’ εκπατρισμό, με όχημα σωτηρίας την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας κ.Γκίοργκι Μαρκβελασβίλι κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γεωργίας.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την στήριξη και την θέση της Ελλάδας στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητα και εθνικής κυριαρχίας που απασχολούν την Γεωργία και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι βλέπουν το μέλλον τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ