ΠτΔ: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν δίδεται ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για την αμεροληψία των δικαστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 305ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Σ’ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος, 10.2.2018

Κύριε Πρόεδρε,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή αλλά και συγκίνηση για την μεγάλη διάκριση που μου περιποιείτε, ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Ουδέποτε ξεχνώ -αντιθέτως μάλιστα, τούτο με καθοδηγεί, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου -ότι έχω διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας ως Δικηγόρος, και δη ως ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.  Αντί, λοιπόν, για άλλη αντιφώνηση, επιτρέψατέ μου να επαναλάβω ορισμένες σκέψεις, τις οποίες εξέθεσα, στις 23.1.2018, στο Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όταν συναντήθηκα μαζί του στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της έναρξης της θητείας του.

I. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ποτέ και ιδίως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ότι ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Πολλές φορές το επαναλαμβάνουμε, ίσως όμως δεν συνειδητοποιούμε πάντα την σημασία αυτού του όρου.  Και, επιπλέον, το τι συνεπάγεται, από πλευράς αποστολής.

II. Θεωρώ, λοιπόν, ότι σε δύο σημεία δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ως προς το τι σημαίνει Δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, σήμερα. Και το τονίζω, ιδίως σ΄ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Α. Το πρώτο, είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.  Γνωρίζουμε όλοι ότι οι διατάξεις του Συντάγματος είναι απολύτως σαφείς.  Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την θωρακίζει, από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής, αυτό τούτο το Σύνταγμα.  Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -και εξίσου- ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα η ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους Δικαστές για ν’ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Σ’αυτό τον ρόλο είσθε συλλειτουργοί και συμπαραστάτες.  Και οφείλετε, και προς τις δύο κατευθύνσεις, ν’ασκείτε τα καθήκοντά σας, συμπαριστάμενοι στην Δικαιοσύνη σύμφωνα με τον ρόλο τον οποίο της επιφυλάσσει το Σύνταγμα.

Β. Το δεύτερο, που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, είναι το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, και ιδίως της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης. Γιατί κάθε δικαστική απόφαση δεν πρέπει μόνο να είναι ορθή, αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό. Όμως η δικαστική απόφαση πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στον χρόνο που πρέπει, έτσι ώστε να μην φθάνουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας. Σε μιαν εποχή, μάλιστα, που η προσωρινή δικαστική προστασία έχει συρρικνωθεί, η ταχύτητα της εκδίκασης των δικαστικών διαφορών – και ιδίως στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης – είναι κάτι «υπαρξιακό» για τον διάδικο.

III. Αυτές είναι οι δύο πτυχές που ο συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, ο Δικηγόρος, πρέπει να έχει κατά νου.  Και καταλήγω λέγοντας ότι πρέπει – και εδώ θα με βρείτε συμπαραστάτη – να στηρίξουμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς τους νέους δικηγόρους.  Είναι ανάγκη να στηριχθούν.  Είναι εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα.

Α. Πρέπει να στηριχθούν για πολλούς λόγους.  Θα σας αναφέρω μόνο έναν: Οι νέοι δικηγόροι πρέπει να βοηθηθούν ώστε ν’ αναπτύξουν τις δυνατότητες που πράγματι έχουν.  Από εκεί θα προέλθει και η ανανέωση του Δικηγορικού Σώματος, αλλά και η καλύτερη συμπαράσταση του Δικηγορικού Σώματος προς την Δικαιοσύνη.  Πρέπει να υπάρχει και εδώ η Αρχή της Αριστείας.  Πρέπει, δηλαδή, να μπορούν οι άριστοι να προχωρήσουν, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους.   Αλλά για να προχωρήσουν οι καλύτεροι από εσας, θα πρέπει να δοθούν σε καθένα οι δυνατότητες ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.  Δεν υπάρχει πραγματική ισότητα όταν ξεκινάει κανείς από διαφορετική βάση.

Β. Η Αριστεία, στην ουσία της, σημαίνει ισότητα αναλογική, άρα να δοθούν σε κάθε νέο δικηγόρο τα μέσα ώστε ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του, ανάλογα  με τις ικανότητές του.  Και αυτή την ισότητα στην αφετηρία, με τις ιδέες που έχετε και με την δική σας καθημερινή πράξη, μπορείτε να την υπηρετήσετε.  Θα είναι μια μεγάλη προσφορά στους συναδέλφους σας. Στους νέους ανθρώπους που σήμερα αρχίζουν ν’ ασκούν το λειτούργημα.  Είναι όμως εκ μέρους σας και μια στάση ζωής για όλα εκείνα τα παιδιά που είναι ακόμα στο σχολείο και θέλουν να επιλέξουν την Νομική Σχολή για ν’ ασκήσουν το λειτούργημα του Δικηγόρου.  Είναι δηλαδή μια στάση, η οποία επιτρέπει στην Νομική Επιστήμη να είναι τόσο ελκυστική, όπως αξίζει πραγματικά να είναι.  Διότι, σας διαβεβαιώ, ένα από τα πράγματα που δεν ξεχνώ στην ζωή μου είναι ότι επέλεξα την Νομική Σχολή, επέλεξα το λειτούργημα του Δικηγόρου στην ζωή μου.  Και θα σας πω, όπως ξεκίνησα, και τούτο: Ήταν η ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία και ήταν, επίσης, η δικηγορική μου σταδιοδρομία, ιδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα, ένα ουσιαστικό εφόδιο κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς.  Καλή δύναμη και καλή επιτυχία κατά την άσκηση των δικών σας καθηκόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ