25/09/2021

Έξι σημάδια ότι καταναλώνετε πολλή ζάχαρη

sugar
Δεν υπάρχει λόγος να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό, αλλά μπορείτε να το καταναλώνετε με μέτρο, ώστε να διατηρείτε κανονικά τα επίπεδα σακχάρου.

Παρακάτω είναι μερικά σημάδια που στέλνει το σώμα σας για να περιορίσετε τα γλυκά.

Νιώθετε υποτονικοί όλη την ημέρα

Όταν τρώτε πολλή ζάχαρη αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι εκκρίνεται η γρήγορα η ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν απότομα και να νιώθετε κουρασμένοι. Επίσης όταν τρώτε πολλά γλυκά σημαίνει ότι δεν επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δυο σημαντικές θρεπτικές ουσίες που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.

Έχετε προβλήματα στα δόντια

Τα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα τρέφονται με ζάχαρη και έτσι προκαλείται η τερηδόνα. Το σάλιο διατηρεί την υγιή ισορροπία των βακτηρίων, ωστόσο τα γλυκά μπορεί να επηρεάσουν το PH και να βοηθήσουν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Είστε κυκλοθυμικοί

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν απότομα αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση σας και να σας κάνει κυκλοθυμικούς. Εάν λοιπόν διαπιστώστε ότι τη μια στιγμή είστε χαρούμενοι και ξαφνικά νευριάζετε, ίσως το σώμα σας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν συμβαίνει σωστά.

Μόλις φάγατε και ήδη σκέφτεστε το επόμενο γεύμα

Αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, προκαλούνται ορμονικές αλλαγές. Συγκεκριμένα μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη που δηλώνει στο σώμα ότι έχετε χορτάσει και αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας.

Παίρνετε γρήγορα κιλά

Οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη εκτός ότι είναι πλούσιες σε θερμίδες, είναι επίσης φτωχές σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μην βοηθάνε στον κορεσμό. Επιπλέον όπως αναφέρθηκε και παραπάνω απελευθερώνεται η ινσουλίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους. Αυτό έχει επίσης σαν αποτέλεσμα την υπερβολική λειτουργία του παγκρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Αυτή η ξαφνική ομίχλη που μπορεί να νιώσετε ξαφνικά, είναι κοινό σύμπτωμα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Η ζάχαρη προκαλεί γρήγορη άνοδο και πτώση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι γνωστικές σας λειτουργίες

[politis.com.cy]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ