Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί

gastrooisofagiki palindromisi1
Ένας πανίσχυρος μυϊκός χιτώνας αποτελεί το διάφραγμα, που χωρίζει το σώμα σε δύο διαμερίσματα: το θώρακα και την κοιλιά. Ο ρόλος του, όπως εξηγεί ο Γιώργος Σάμπαλης, Γενικός Χειρούργος – Λαπαροσκόπος, πέρα από διαχωριστικός και προστατευτικός είναι και λειτουργικός διότι αποτελεί το σημαντικότερο μυ της αναπνοής.

Το διάφραγμα φέρει εκτός των άλλων και ένα βασικό άνοιγμα διαμέσου του οποίου ο οισοφάγος φέρεται από το θώρακα στην κοιλιά και ενώνεται με το στομάχι. Η χαλαρότητα ή η ανατομική ανωμαλία η οποία ενδεχόμενα υπάρξει και κατά την οποία το άνοιγμα αυτό «ανοίγει», επιτρέποντας την παλίνδρομη μετατόπιση του στομάχου στο θώρακα, καλείται διαφραγματοκήλη.
Η διαφραγματοκήλη μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα η οποία είναι ο ερεθισμός του οισοφάγου και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά οισοφαγίτιδα ή οισοφαγίτιδα Barett, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε δυσπλασία ή καρκίνο.
Η παλινδρόμηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά καθημερινά προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές, όπως η οισοφαγίτιδα και ο οισοφάγος Barrett.
Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί, τονίζει ο ειδικός, είναι ότι η παλινδρόμηση είναι ύπουλη, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε βαριές καταστάσεις και επιπλοκές.
Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Όταν τρώτε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος.
Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, ο οποίος ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί σα μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Κανονικά, ο ΚΟΣ κλείνει αμέσως μετά την κατάποση για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο ΚΟΣ δεν λειτουργεί σωστά επιτρέποντας στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να κάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Αυτό ερεθίζει τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες και ενδεχομένως βλάβη στον οισοφάγο, αναφέρει ο κ. Σάμπαλης.
Τα συμπτώματα
Τα βασικά συμπτώματα της παλινδρόμησης με ή χωρίς διαφραγματοκήλη, εξαρτώνται κύρια από την παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, με επακόλουθο κάψιμο μπροστά στο στήθος, οπισθοστερνικό καύσο, οπισθοστερνικό άλγος και σαφώς αισθήματα πνιγμονής, χρόνιου βήχα και χρόνιας ασθματικής κατάστασης.
Τι συντελεί στη δημιουργία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Έχει αποδειχθεί η σχέση με την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη και τις καταχρήσεις στο φαγητό. Εντούτοις μπορεί να συμβεί και επειδή εκ γενετής μπορεί να υπάρξει αδύνατος σφιγκτήρας (ΚΟΣ), η λήψη κάποιων φαρμάκων, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ, οπότε προκαλείται ατονία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, δημιουργώντας παλινδρόμηση των οξέων.
Πώς θεραπεύεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εξηγεί ο ειδικός, γενικώς θεραπεύεται σε τρία στάδια: προληπτικά, φαρμακευτικά και χειρουργικά.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ύπνου μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.
Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων, που παράγονται στο στομάχι. Και οι δύο τρόποι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική (αλλαγές του τρόπου ζωής) ή στη φαρμακευτική αγωγή, ή οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά όταν συνυπάρχουν δύο καταστάσεις όπου η μία είναι παλινδρόμηση με διαφαγματοκήλη και η δεύτερη παλινδρόμηση λόγω ανεπάρκειας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, τότε αυτά αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται μόνο χειρουργικά και η επέμβαση γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά, αντικαθιστώντας το ανοιχτό χειρουργείο.
Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε επέμβαση, λέει ο κ. Σάμπαλης, απαλλάσσονται τελείως ή έχουν μία πολύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ποσοστά που παγκοσμίως ξεπερνούν το 97%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ