Απάντηση της Ε.Ε. στον πόλεμο νεύρων των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

aoz
Σε πόλεμο νεύρων οδηγεί το σκηνικό στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Άγκυρα, κρατώντας  ακινητοποιημένο το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», εμποδίζοντάς το να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3».
Η προκλητικότητα της Άγκυρας προκάλεσε την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.
https://video.euronews.com/mp4/med/EN/NW/SU/18/02/12/el/180212_NWSU_2994226_2994247_74200_103627_el.mp4
Η ανακοίνωση την Κυριακή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέραν του προκλητικού λεκτικού με το οποίο επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αποκαλύπτει επί της ουσίας και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.
Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».
Η ανακοίνωση την Κυριακή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέραν του προκλητικού λεκτικού με το οποίο επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αποκαλύπτει επί της ουσίας και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Οι Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδιοκτήτες» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου και έχουν «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα» σ’ αυτές δηλώνει η Άγκυρα, και χαρακτηρίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.
Κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού “λαού”», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”, εννοεί το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Σημειώνει προκλητικά ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, η “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», και εκτοξεύει απειλές προς τις ξένες ετιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, στην περιοχή των υδρογονανθράκων».
Η ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη της ιταλικής εταιρείας για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ κινητοποίησε την τουρκική κυβέρνηση, που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα βάζοντας πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να παγώσουν σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ενδεχομένου ανάληψης από τον διεθνή παράγοντα νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών.
Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θέλει να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογοναθράκων, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Μέσα στο όλο σκηνικό προκλήσεων και έντασης σε όλα τα επίπεδα που επιχειρείται από πλευράς Τουρκίας, τα τουρκικά σκάφη προχώρησαν την Κυριακή σε παρενόχληση και άλλων πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.
Η Λευκωσία αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και με τη Ρώμη, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα προκειμένου τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή και να αφήσουν το «Saipem 12000» να προχωρήσει στο ερευνητικό του πρόγραμμα.
«Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες τις τελευταίες ώρες της Τουρκίας», ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων στην Λευκωσία.
Όσον αφορά την κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και ποσώς δεν συμβάλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα εξερχόμενος από την εκκλησία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «γίνονται οι επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση», αποφεύγοντας να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
«Οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στα πλαίσια της επιβαλλομένης από δικής μας πλευράς αποφυγής ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει (την κατάσταση) χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και τα όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία», σημείωσε.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι είναι συνεχής η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ της κυπριακής και της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.
Εκπρόσωπος της ΕΝΙ στην Κύπρο σε δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δείχνοντας ότι ο ιταλικός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά παρά τις τουρκικές ενέργειες.
Τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.
Η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, λέει το ΥΠΕΞ Ελλάδας για την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου
«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την ενέργεια παρεμπόδισης του γεωτρύπανου SAIPEM 12000.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να απόσχει από παρόμοιες έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει ότι ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Υπενθυμίζει, επίσης ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.
«Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση
Το ΥΠΕΞ της Ιταλίας λαμβάνει όλα τα μέτρα για επίλυση του θέματος με το Saipem 12000
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSAmed, το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση «στα πιο υψηλά επίπεδα» και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο ενώ λαμβάνει όλα τα «δυνατά διπλωματικά μέτρα για επίλυση του θέματος».
Το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», αναφέρει η ανταπόκριση.
Πηγές: Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ