Το πρωτότυπο χειρόγραφο της Αλίκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

aliceΠριν από 155 χρόνια, ο μαθηματικός Charles Dodgson, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός με το ψευδώνυμο Lewis Carroll, αφηγήθηκε σε τρία κορίτσια, στη διάρκεια μιας βαρκάδας στον Τάμεση, μια διασκεδαστική ιστορία. Η νεαρή Alice Liddell, ένα από τα κορίτσια της παρέας, ζήτησε από τον αφηγητή να γράψει την ιστορία στο χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, η δημιουργία του αριστουργηματικού βιβλίου της παιδικής λογοτεχνίας που συντροφεύει εδώ και δεκαετίες ανθρώπους όλων των ηλικιών. 
Ο Carroll έγραψε, τελικά, την ιστορία που αφηγήθηκε, και το χειμώνα του 1864 πρόσφερε το χειρόγραφο στη μικρή Αλίκη, ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Όσοι το διάβασαν, τον ενθάρρυναν αμέσως να το δημοσιεύσει. Εκείνος έκανε κάποιες μικρές αλλαγές και παρεμβάσεις στην αρχική ιστορία – πρόσθεσε μερικά κεφάλαια, όπως αυτό με την παρουσία της αγαπημένης γάτας Τσέσαϊρ – και ζήτησε από τον διάσημο εικονογράφο της εποχής John Tenniel να το εικονογραφήσει. Το βιβλίο εκδόθηκε, τελικά, το 1865, και έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να επανεκδίδεται.
Αν και η ζωηρή εικονογράφηση της Αλίκης από τον John Tenniel παραμένει καθοριστική, αρκετοί ακόμη καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο Salvador Dali και Ralph Steadman, επιχείρησαν να εμψυχώσουν, μέσα από σχέδια και εικόνες, τα πρόσωπα της ιστορίας και τις αλλόκοτες περιπλανήσεις τους.
Ωστόσο, σήμερα, σημειώνει η καθηγήτρια Catherine J. Golden, « οι κριτικοί έχουν επανεκτιμήσει τα, κάπως αδέξια, σχέδια που είχε κάνει ο ίδιος ο Lewis Carroll στο αρχικό χειρόγραφο της ιστορίας. Ο συγγραφέας είχε εμπλουτίσει το χειρόγραφό του με ασυνήθιστα σκίτσα και μοτίβα. Η αναφορά σε μια ουρά ποντικού, για παράδειγμα, εμφανίζεται σε ένα κείμενο που αναπτύσσεται στο χαρτί έχοντας το σχήμα μιας πραγματικής ουράς ποντικού.
Ο Tenniel, συμπληρώνει η C. Golden, βασίστηκε στα σχέδια του Caroll, δίνοντας τους μια ρεαλιστική διάσταση, ενώ βελτίωσε ορισμένες σχεδιαστικές τους ατέλειες. Ο εικονογράφος είχε προσθέσει, επίσης, στους εσωτερικούς χώρους στοιχεία που παραπέμπουν στις συνήθειες και τα γούστα της μεσαίας τάξης της εποχής. Τα ίχνη, όμως, της αρχικής εικονογράφησης δεν τα ακολούθησε μόνο ο Tenniel, αλλά και όσοι θέλησαν να επανεκδώσουν το βιβλίο στον 20ο αιώνα. Το πνεύμα των πρωτότυπων σχεδίων του Lewis Carroll μεταφέρθηκε και στις σύγχρονες εκδόσεις, γεγονός που προσδίδει, σήμερα, στην οπτική του Carroll μια επιπλέον αξία.
Μπορείτε να δείτε το χειρόγραφο του Lewis Caroll με την πρωτότυπη εικονογράφηση, εδώ, σε αρχείο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.
Πηγή : Open Culture
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ