ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ «ΛΕΥΚΑ ΚΟΛΑΡΑ»

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                                

Πτολεμαΐδα    15-2-2018

                         

Τα οικονομικά εγκλήματα αναγνωρίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία και ως εγκλήματα του «λευκού κολάρου».  Έχουν να κάνουν με την αποκλίνουσα ανθρώπινη συμπεριφορά και την ατομική παραβατικότητα και διαπράττονται από άτομα αξιότιμα, υψηλού κοινωνικού κύρους. Διαπράττονται επίσης από οργανωμένες ομάδες και εκπροσώπους επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν εύκολο κέρδος, ακόμα κι αν είναι παράνομο ή πρέπει να παρανομήσουν.

Τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας δεν έχουν μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Μπορούν να δημιουργήσουν ανέργους, να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, να περιορίσουν κοινωνικές παροχές, να γκρεμίσουν ασφαλιστικά συστήματα  και να ανατρέψουν πορείες κρατών. Σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς τελευταία του πρώην Δ/τη της Τ. τ Ε. κ Προβόπουλου, η φαρμακευτική δαπάνη είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και στα μνημόνια.

Η Φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε τη δεκαετία 2000-2009. Από τα 2,5 δις € ξεπέρασε τα 9 δις € με ενδιάμεσο  δείκτη τα 5 δις € το 2004. Το 2015 κατέβηκε στα 2 δις € και τείνει σχετικά μειούμενη (λίγο κάτω από τα 2 δις €) μέχρι σήμερα.

Ανατριχιαστικά και ωμά περιγράφει τα προβλήματα στο «Βήμα» το 2009 ο Αντ. Καρακούσης: Ακριβά φάρμακα συνταγογραφούνται αφειδώς, περιττές εξετάσεις που οδηγούν σε επιβαρυντικές χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης υλικών της σύγχρονης ιατρικής βιομηχανίας. Ο νομοθέτης δέχθηκε το 2001 (Υπ. Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος-κυβέρνηση Σημίτη) «για πρόσθετα ιατρικά υλικά, μη συγκρινόμενα μεταξύ τους, τα νοσοκομεία δύνανται να τα προμηθεύονται χωρίς διαγωνισμό». Ο αριθμός των μοναδικών υλικών (πανάκριβα συγκριτικά με άλλες χώρες) διευρύνθηκε κατά πολύ στη συνέχεια και οι γιατροί (με το αζημίωτο) συνταγογραφούν και παραγγέλνουν υλικά  χωρίς περιορισμούς ….

Το μεγάλο πάρτι στον τομέα της υγείας καλά κρατεί, παρά τις επικίνδυνες ενδείξεις των επιπτώσεων και τις πολλές προειδοποιήσεις, μέχρι που υποχρεωτικά τα μνημόνια βάζουν τέλος στην  Ροκ- χέβι μεταλ μουσική.

Ο Ηλίας Μόσιαλος (ειδικός& βραβευμένος σε θέματα υγείας επιστήμονας-Υπουργός επικράτειας του ΓΑΠ) σε δυο εκθέσεις του το 2010 προς τον Υπ. Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, περιγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και την υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Γ. Κοντογιάννης με επίκαιρη ερώτησή τους τον Ιανουάριο 2011 στον Υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ζητούν να μάθουν ποιοι είναι οι μεσάζοντες-Ποιοι πλούτισαν παράνομα κι αν το κράτος προτίθεται να κινήσει διαδικασίες επιστροφής του παράνομου αυτού πλούτου. Πως και ποιοι διασφαλίζουν επί σειρά ετών «ομαδική τύφλωση» όλων των υπευθύνων για τις αγορές φαρμάκων, υλικών, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το πραγματικό τους κόστος …. «Διαγωνισμοί παρέμειναν επί 5-7 χρόνια ανοικτοί με ότι σήμαινε αυτό για ληστρικές συμπεριφορές προμηθευτών και κρατικών λειτουργών» …..

Με έκθεσή του στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος  Γρ. Πεπόνη τον Οκτώβριο 2012 ο τότε γ.γ. Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας (τ. Υπ. Υγείας της ΝΔ) διαβίβασε στοιχεία και αντίγραφα τιμολογίων για δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, που αποδείκνυαν ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα προμηθευόταν τα φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές απ’ ότι στο εξωτερικό. Αργότερα, το καλοκαίρι 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά σε ημερίδα του Υπ. Υγείας, επεσήμανε την ανάγκη να παταχθούν τα κυκλώματα κερδοσκοπίας στο χώρο της υγείας.

Ο Μάριος Σαλμάς (Υφ. Υγείας της ΝΔ) κατηγόρησε τον Άδωνη Γεωργιάδη το 2014 ότι αύξησε το κόστος φαρμάκων για τους ασφαλισμένους κατά 200 εκ €. Ομολόγησε μάλιστα πρόσφατα, ότι του ζητήθηκε από την δικαιοσύνη των ΗΠΑ να καταθέσει (έχω στοιχεία για τις πρακτικές είπε) ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» στην υπόθεση Novartis. Ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα.

Χθες ο Γιάννης Ραγκούσης (Υπ/ργός επί ΠΑΣΟΚ )υποστήριξε ότι: Το σκάνδαλο Novartis είναι μια από τις αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα και έμπλεξε ο λαός με τα μνημόνια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά!

Το σύμπαν ομολογεί (δίχως να συνωμοτεί) ότι με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες εξασφάλισαν υπεραποδόσεις, κάτω από το καθεστώς των προμηθειών (μίζες). Η ζημία για την ελληνική οικονομία  αντιστοιχεί στο κόστος του ενός εκ των τριών μνημονίων και τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατέρρευσαν, ώσπου τελικά ενταφιάστηκαν με το «θανατηφόρο» PSI των Σαμ-Μπένι.  

Το «πάρτι» ολοφάνερα έγινε και όχι μόνο από μια φαρμακευτική εταιρία, είχε εκκωφαντικό θόρυβο, είχε όζουσα οσμή, είχε «ποτά» και είχε και «καλεσμένους», ο στρουθοκαμηλισμός καταντά γελοίος. Τα Αμερικάνικα συμφέροντα με το FBI δεν αστειεύονται …..

Σημ.: Ποτέ δεν ξεχνώ σε δημοκρατικό πολίτευμα: «ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ» και ότι ισχύει πάντα και για όλους το τεκμήριο της αθωότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ