Τα ω-3 λιπαρά μας φτιάχνουν τη διάθεση και καταπολεμούν την κατάθλιψη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

omega3
Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την καρδιά, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του στήθους, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Πέρα όμως από τα γνωστά οφέλη τους στη σωματική υγεία υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μας εξηγεί πώς και γιατί ωφελούν την ψυχή.
Πολύτιμα για το σώμα και την ψυχή
«Υπάρχουν τρία είδη ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 και ειδικά σε EPA βελτιώνει όλο το εύρος των καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως η λύπη, η κούραση, το άγχος και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση.
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, τα ω-3 συμπληρώματα διατροφής μείωσαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την επιθετική συμπεριφορά σε νεαρές γυναίκες που ήταν εξαιρετικά κακοδιάθετες και έβρισκαν τις σχέσεις δύσκολες και επίπονες».
Πώς δρουν υπέρ της καλής διάθεσης
Με ποιον τρόπο όμως αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν τέτοια επίδραση στη διάθεση; Η απάντηση είναι απλή:
«Τα δύο τρίτα του εγκεφάλου μας αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι το βασικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικοινωνία με τα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Η τροφή που καταναλώνουμε ενσωματώνεται σε αυτές τις μεμβράνες και εξασφαλίζει την ακεραιότητά τους.
Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως το ζωικό λίπος ή το βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στερεά. Αν λοιπόν καταναλώνουμε τέτοιου είδους στερεά λίπη, η ακαμψία που τα χαρακτηρίζει θα αντικατοπτρίζεται και στα νευρικά μας κύτταρα. Αντιθέτως, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υγρά (αυτό ισχύει ειδικά για τα ω-3), βοηθά τα νευρικά κύτταρα να γίνονται πιο ευλύγιστα, ενώ η επικοινωνία μεταξύ τους σταθεροποιείται. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr. Basant Puri, το E-EPA (αιθυλ-εικοσαπεντανοϊκό οξύ), το οποίο είναι είδος καθαρμένου λιπαρού οξέος, βοηθά ακόμα και στην παραγωγή καινούριων νευρικών κυττάρων».
Πού θα τα βρεις
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα κ.ά.), το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το ελαιόλαδο, τα φασόλια – κυρίως τα φρέσκα – κ.ά.
[bimag.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ