Ιστορική συμφωνία-χαστούκι στον Ερντογάν για τα ενεργειακά μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

aoz1

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΨΟΥΣ 15 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Σε μια ιστορική συμφωνία-δικαίωση για τους αρχιτέκτονες της πλέον σημαντικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, Προκόπη Παυλόπουλο, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά, η Αίγυπτος και το Ισραήλ απομονώνουν την Τουρκία, ισχυροποιώντας παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία, τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Η συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δυο χωρών αλλάζει τα δεδομένα στο γεωστρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί έναν πανίσχυρο άξονα ενάντια στις ηγεμονικές βλέψεις του ψευτοσουλτάνου Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, Noble και Delek σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για περίπου 10 χρόνια, στην εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan του Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί και το επιστέγασμα μιας διαδικασίας σεισμικών γεωπολιτικών μεταβολών, καθώς οι δυο χώρες που εμπλέκονται, έχουν παρελθόν μίσους, καθώς έχουν αντιπαρατεθεί στους αιματηρούς αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ σύμφωνα με τα λόγια του Μεντχάτ Γιούσεφ, πρώην επικεφαλής της κρατικής αιγυπτιακής ενεργειακής εταιρίας Egyptian General Petroleum Corporation, το Κάιρο συνεχίζει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο «και την περιοχή συνολικά», μια εύσχημη και διπλωματικώς… ορθή διατύπωση για να περιλάβει το Ισραήλ χωρίς να το κατονομάζει.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED

 Υπενθυμίζεται πως στις επαναστατικές – ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχει και το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, που από τις αρχές του 2017 προμηθεύεται ισραηλινό φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Ταμάρ» για εργοστάσιο χημικών που διαθέτει στις ακτές της Νεκρής Θάλασσας, καθώς επίσης και από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για την εταιρία ηλεκτρισμού NEPCO. Η συμφωνία υπεγράφη το 2016 και αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του 2019.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική Noble Energy ελέγχει το 39,66% του «Λεβιάθαν» και το 32,5% του «Ταμάρ». Η ισραηλινή Delek Drilling έχει το 45,34% του «Λεβιάθαν» και το 22% του «Ταμάρ». Ποσοστό 15% του «Λεβιάθαν» ελέγχει η Ratio Oil Exploration, ενώ η Isramco Negev 2 LP, ελέγχει το 28,75% του «Ταμάρ».

 
infiltr8or
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ