Λέγεται ότι η φράση «είναι βλάκας με περικεφαλαία» έχει τις ρίζες της στη Γαλλία και αποδίδεται στον Ναπολέοντα.
Ο Γάλλος στρατηλάτης είχε πει: «Διακρίνουμε δύο τύπους στρατιωτών: τους μαχητές, που είναι έξυπνοι και δραστήριοι, και τους στρατιώτες, που τους χρησιμοποιούν για τις παρελάσεις και που πρέπει να είναι βλάκες για να μπορούν να στέκονται ώρες στους δρόμους και στις πλατείες σαν τα αγάλματα!».
Στη δεύτερη περίπτωση ανήκαν στρατιώτες οι οποίοι φορούσαν θώρακα και περικεφαλαίες με ένα λοφίο με θύσσανο και τους οποίους αποκαλούσαν «θωρακοφόρους βλάκες».
Στην Ελλάδα με πρωθυπουργική σφραγίδα
Ο χαρακτηρισμός αυτός άρεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη* και έτσι τον ενσωμάτωσε στην ελληνική πραγματικότητα. Τον προσάρμοσε όμως στα ελληνικά δεδομένα – αφού στη χώρα μας δεν υπήρχαν στρατιώτες με θώρακα – και τον έκανε: «βλάκας με λοφίο» ή «βλάκας με περικεφαλαία». Έκτοτε τον χρησιμοποιούμε ανελλιπώς για κάποιον άνθρωπο που θεωρούμε πολύ χαζό.
* Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773 ή 1774 – 31 Αυγούστου 1847) ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
[bimag.gr]