Το τρένο των 11.10 π.μ. ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σανγκάης με προορισμό το Πεκίνο. Μέσα στο υπερσύγχρονο λευκό βαγόνι που κινείται με ταχύτητα 350 χλμ./ώρα, κάθονται τρεις Ευρωπαίοι, οι οποίοι κρατούν το κλειδί σε ένα κατασκοπευτικό-πολιτικό θρίλερ τόσο τρομακτικό και μπερδεμένο που κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκρυπτογραφήσει.
Μόνο δύο από τους τρεις θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Καθώς η αμαξοστοιχία G126 τρέχει προς την κινεζική πρωτεύουσα, το τελευταίο δραματικό κεφάλαιο σε ένα σουρεαλιστικό διήμερο είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί.
Ένας από τους Ευρωπαίους επιβάτες είναι ο Gui Minhai, ένας λιτός εκδότης σουηδικής υπηκοότητας, διάσημος επικριτής των ηγετών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2015, ο Gui είχε εξαφανιστεί από την εξοχική του κατοικία στην Ταϊλάνδη, σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των επικριτών του κομμουνιστικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και πέντε εκδότες-βιβλιοπώλες του Χονγκ Κονγκ. Οι κινεζικές αρχές έχουν εντοπίσει τον 53χρονο εκδότη να ταξιδεύει με τον γενικό πρόξενο της Σουηδίας, Lisette Lindahl, και έναν άλλο Σουηδό διπλωμάτη.
Αμέσως μετά τις 3 μ.μ., το τρένο φτάνει στο σταθμό Jinan West στην επαρχία Shandong, περίπου 400 χιλιόμετρα από τον τελικό προορισμό του. Καθώς οι πόρτες ανοίγουν, μια ομάδα πρακτόρων κατακλύζει το βαγόνι και περικυκλώνουν τον βιβλιοπώλη, ενώ μια αγγλόφωνη γυναίκα αξιωματικός ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση.
“Δεν είχαν στολές ούτε διαπιστευτήρια”, είπε μια πηγή με γνώση των γεγονότων. “Απλά τον πήραν.” Μέσα σε δευτερόλεπτα ο Gui Minhai είχε εξαφανιστεί.
Ακριβώς τρεις εβδομάδες από την ημέρα της μυστηριώδους εξαφάνισης της 20ης Ιανουαρίου, στις 9 Φεβρουαρίου, οι κινεζικές αρχές παρελαύνουν τον Gui Minhai μπροστά σε (επιλεγμένη ομάδα από) ρεπόρτερ, με τον εκδότη να δίνει μια στημένη συνέντευξη-παρωδία (όπως ισχυρίζονται οργανώσεις ακτιβιστών), στην οποία ομολογεί ότι έκανε προσωπικά λάθη και καταφέρεται εναντίον της χώρας του, κατηγορώντας τις Σουηδικές αρχές ότι του έστησαν πλεκτάνη.
Τη σοβαρή αυτή υπόθεση εξαφάνισης που είχε παρουσιάσει το Ολυμπία, συνεχίζει να περικλείει μυστήριο και έντονο παρασκήνιο. Τι συνέβη τελικά με τον Gui Minhai; Απήχθη από αδίστακτους μυστικούς πράκτορες ή έπεσε θύμα προσυνεννοημένης συμφωνίας παράδοσης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών;
Η Κίνα, μέσω δημοσιευμάτων κρατικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι ο Gui είναι ύποπτος για συμμετοχή σε «δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης προσφοράς εθνικών μυστικών και πληροφοριών σε υπερπόντιες ομάδες». Υποστηρίζουν ότι ο Gui είχε στην κατοχή του “πολλαπλά έγγραφα που περιείχαν εθνικά μυστικά” όταν συνελήφθη.
Μέσω των ίδιων καναλιών, η Κίνα εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Στοκχόλμη, κατηγορώντας την ότι εξαπάτησε τον Gui για να συνεργαστεί με το σχέδιο της. “Ήθελαν να οργανώσουν τη διαφυγή του Gui παραβιάζοντας τον κινεζικό νόμο”, γράφει η κρατική Global Times, χαρακτηρίζοντας τη Σουηδία «μια σχετικά μικρή χώρα στη Βόρεια Ευρώπη που προσπαθούσε να επιδείξει τον διπλωματικό της ηρωισμό με τη διάσωση του βιβλιοπώλη Gui Minhai. Τελικά το Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών γελοιοποιήθηκε».
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Margot Wallstrom έκανε λόγο για “βίαιη παρέμβαση” της Κίνας και απαίτησε να “επιτραπεί στον πολίτη της χώρας μας συναντηθεί με το διπλωματικό προσωπικό, να του επιτραπεί η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και να επανεννωθεί με την οικογένεια του”.
Η κόρη του Gui, Angela, στην οποία επετράπη να συνομιλήσει με τον πατέρα της μέσω Skype από την Αγγλία όπου βρίσκεται για σπουδές, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο πατέρας της διέθετε κρατικά μυστικά: “Ήταν σε απομόνωση για δύο χρόνια. Ποιος θα του είχε πει αυτά τα κρατικά μυστικά; “. Η ίδια έκανε λόγο για βασανισμό του πατέρα της, σημειώνοντας την ασυνήθιστη συμπεριφορά του και επισημαίνοντας ότι του λείπει ένα δόντι στο δεξί μέρος του στόματος του, κάτι που επισήμανε η εφημερίδα South China Morning Post και παρατήρησε και η ίδια μέσω Skype.
Το σίγουρο είναι ότι o Gui Minhai χρησιμοποιήθηκε και θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται σαν πιόνι σε ένα παιχνίδι γεωπολιτικού σκάκι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Με πληροφορίες από Guardian
infiltr8or