Παραβιάσεις και διεκδικήσεις οι Τούρκοι; "Στρατηγική ψυχραιμία" εμείς…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτέλους Πρόοδος στο Τουρκικό τώρα με το ΠΑΣΟΚ! Δικαιωθήκαμε.

Περάσαμε απο την τακτική της “Ψυχραιμίας”[1] στην τακτική της “Στρατηγικής Ψυχραιμίας”[2]

ntora benny cool

[2]Στην “στρατηγική ψυχραιμία” σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε πάλι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Το θέμα που ανέπτυξε ο ΥΕΘΑ ήταν “Άμυνα και Οικονομία”.

«Δεν αντιδρούμε με νευρικότητα σε μικρές προκλήσεις ρουτίνας όταν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Υπερασπιζόμαστε χωρίς δισταγμούς, με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως και τις διοικητικές αρμοδιότητες που έχει βάσει αποφάσεων διεθνών οργανισμών», επεσήμανε αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι “συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύσεις, στο πλαίσιο των διακηρυγμένων εθνικών θέσεων, χωρίς να παραβλέπεται η καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, τις υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη”.

Πρόκειται για τις ίδιες θέσεις που διατύπωσε και την περασμένη εβδομάδα κατά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας, προοπτική που με τη σειρά της θα αλλάξει τα δεδομένα και στα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στην τοποθέτηση του ο Ε.Βενιζέλος σημείωσε ότι ως κυβέρνηση αγωνιζόμαστε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, κάτι που δεν είναι εύκολο γιατί δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά βαθιά αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.

«Κάνουμε και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πιο κρίσιμο είναι η διαρθρωτική σύγκρουση μεταξύ τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών της χώρας. Πρέπει να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο διότι μειώνει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της χώρας», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην οικονομία ο Ε.Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«- Επαναξιολογούμε το τρέχον και το επόμενο ΕΜΠΑΕ χωρίς προκαταλήψεις ώστε το 2011 και το 2012 να υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση παραλαβών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη δημοσιονομική προσπάθεια. Επίσης παρατήρησε ότι δεν μας πιέζει κανείς να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια εκλογίκευσης και λύσεις στοχευμένες μεγάλης αμυντικής αποτελεσματικότητας,

– Για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, συμπαραγωγές στο μέτρο του δυνατού και βιομηχανικές συνεργασίες, όχι μέσα από συναρμολογήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε,

– Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμβάλει στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μέσα από σειρά μέτρων που ελήφθησαν για τη θητεία των στρατευσίμων και σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το νέο για την είσοδο του στην αγορά εργασίας

– Καταγράφεται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από την οποία μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος εφόσον συνδέεται με χρηματοοικονομικά εργαλεία. Η παραχώρηση ακινήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει εφόσον μας διαβεβαιώσει για το επόμενο βήμα,

– Τα Γενικά Επιτελεία εξετάζουν σχέδια ώστε η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στα θέματα πολιτικής προστασίας να είναι πιο αποτελεσματική».

Όσον αφορά την γνώμη μας:

moutza parliament tourkia

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
[1]Ψυχραιμία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ