Το σχέδιο της Ε.Ε. για το Brexit «απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητα της Μεγ. Βρετανίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

c4280f7a 372d 4719 99e6 f53bef3629e1

Αναταράξεις προκαλεί στη Βρετανία, το προσχέδιο συμφωνίας αποχώρησης της Γηραιάς Αλβιόνας από την Ε.Ε. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχθηκε ότι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Βρετανίας μπορεί να είναι απαραίτητοι στο μέλλον. Με βάση το σχέδιο για το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία στην ουσία παραμένει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. 

Σε μία εξέλιξη που οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε μία επικίνδυνη νέα φάση, η ΕΕ στην ουσία λέει ότι τα εδάφη της Β. Ιρλανδίας μπορεί να θεωρηθούν μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ μετά το Brexit προκειμένου να αποφευχθεί το «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, ένα μέρος της νομοθεσίας της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ (στη Β. Ιρλανδία) προκειμένου να συμβαδίζει με τη νομοθεσία που ισχύει στην Ιρλανδία και αφορά τη ροή του εμπορίου μεταξύ βορρά και νότου και το σεβασμό της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (έχει επιβληθεί ειρήνη στη Β. Ιρλανδία από το 1998).
«Ιδρύεται μία περιοχή στη Β. Ιρλανίδια με κοινούς κανόνες μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κοινή αυτή περιοχή δεν θα έχει εσωτερικά σύνορα, διασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και τη συνεργασία βορρά – νότου», σύμφωνα με το προσχέδιο.
Η Ντάουνινγκ Στριτ, επιμένει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δεν θα υπογράψει «τίποτα που θα απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητα της Μεγάλης Βρετανίας» εν μέσω ισχυρισμών ότι στην πραγματικότητα η Ε.Ε. επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να προσαρτήσει τη Β. Ιρλανδία.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως «το σχέδιο του νομικού κειμένου που δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή, αν εφαρμοστεί, θα υπονομεύσει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλήσει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας», δήλωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Η Μέι δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016.
Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ’ ένα «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
«Δεν αμφισβητούμε τη συνταγματική ή θεσμική τάξη στο Ην. Βασίλειο, θα το σεβαστούμε» απάντησε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε: «Tο μόνο που λέμε είναι ότι στο νησί υπάρχουν δύο χώρες. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ορισμένες δραστηριότητες της εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς ότι έτσι δημιουργείται εσωτερικό σύνορο μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Στα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα γίνονται έλεγχοι αλλά δεν θα το χψαρακτήριζα αυτ’ο εσωτερικό σύνορο. Δεν προσπαθώ να προκαλέσω κανένα».
Το προσχέδιο για τη συνθήκη του Brexit, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «συνταγματικά μη αποδεκτό», δήλωσε η ηγέτις του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Βρετανίας.
«Το κείμενο του προσχεδίου της ΕΕ είναι συνταγματικά μη αποδεκτό και θα είναι οικονομικά καταστροφικό για τη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Αρλίν Φόστερ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).
«Χαιρετίζω τη δέσμευση της πρωθυπουργού ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει κανένα νέο σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας».
Πηγή: efsyn.gr
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ