Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνα: Μανώλης Κοττάκηςτου Μανώλη Κωττάκη*

Όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα – Νοέμβριος 2016 ήταν – ο Προκόπης Παυλόπουλος τον υποδέχθηκε με θερμότητα και τον οδήγησε στον γνωστό καναπέ. Στην αίθουσα που υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια τους οι νέοι πρέσβεις. Εκεί, μπροστά στις κάμερες, του έκανε μια μακρά ανάλυση για τις ελληνικές θέσεις σ τα ελληνοτουρκικά (Λωζάννη), στο Αιγαίο, στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό.

– Τον κουράζει! Απεφάνθη με δυσφορία στη φωνή κορυφαίο στέλεχος σε γραφείο πολιτικού κόμματος των Αθηνών. 

Ένα σχεδόν χρόνο μετά, στον ίδιο καναπέ στο ίδιο Μέγαρο, ο Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Πάλι η ίδια “κασέτα”. Ο Παυλόπουλος ανέλυσε μπροστά στις κάμερες με την δέουσα επισημότητα τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εκκρεμή εθνικά θέματα στα οποία πρόσθεσε και το αλβανικό στο σκέλος του σεβασμού των αθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

– Τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Μας ρώτησε; Ακούστηκε μια φωνή ενοχλημένου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο τέλους του 2017, Δεκέμβριος μήνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Πάλι στον ίδιο καναπέ. Κάθισε στην ίδια άκρη, από εκεί που βολεύει να κοιτά τον συνομιλητή του ευθέως, και με την εισαγωγική φράση “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” απάντησε σημείο προς σημείο για όλα όσα προκλητικά είχες πει την προηγούμενη για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Και όταν ο Ερντογάν του απάντησε, σε ένα γραφείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια φωνή ακούστηκε να λέει υποτιμητικά:

– Τον προκαλεί! Γιατί τον προκαλεί;

Από την ημέρα εκείνη και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο στόχαστρο γνωστών κέντρων. Πρόθυμων γελοιογράφων που ουδέποτε στη ζωή τους τόλμησαν να αποπειραθούν να γελοιοποιήσουν πρόεδρο. Γνωστής προέλευσης σχολιαστών οι οποίοι την επομένη της αναχώρησης Ερντογάν τον περιέλαβαν γιατί τόλμησε και μίλησε. Ενδιαμέσως, τα ίδια κέντρα προωθούν απόψεις αφελών που ενθαρρύνουν τάχα μου τον Πρόεδρο να… παραιτηθεί από το αξίωμα του για να μην καταστεί συνυπεύθυνος με το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία όμως έχει καμιά φορά περίεργες στροφές. Αυτοί που με την καθοδήγηση τρίτων κατηγορούσαν τον Πρόεδρο τον περασμένο Δεκέμβριο ότι προκάλεσε τον Ερντογάν και τον εγκαλούσαν επειδή μίλησε, τι τρεις τελευταίες ημέρες τον εγκαλούν επειδή δεν μιλά κατά του Ερντογάν!

Και ω τι μεγάλη ήττα για αυτούς, ο Πρόεδρος που δεν έπαψε να μιλά – αυτοί το αγνοούσαν – κατέστη στόχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών!

Άλαλα τα χείλη των ασεβών! Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να ασχοληθώ με ασήμαντες φωνές που βάλλουν τακτικά κατά του Προέδρου αν δεν γνώριζα ότι καθοδηγούνται από γνωστά κέντρα και αν δεν διανύαμε τόσο κρίσιμη περίοδο.

Καθένας μπορεί να έχει την γνώμη του για τις υπουργικές θητείες Παυλόπουλου κατά τις οποίες έκανε και λάθη. Αλλά το να σιγοντάρει αστείες επιθέσεις και να ζητά την παραίτηση του (αντί να κάνει το σταυρό του επειδή είναι εκεί και αποτρέπει εγκλήματα), πάει πολύ. Αυτό το βιολί πρέπει να σταματήσει.

* Δημοσιεύθηκε στην Εφ. ΕΣΤΙΑ, Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ